Formule 1 GP: Abu Dhabi 18-22 november 2022

Formule 1 GP: Abu Dhabi 18-22 november 2022

door Redactie

Formule 1 GP van Abu Dhabi

Waarom Yas Marina Circuit een uniek en aantrekkelijk race-circuit is

Sinds 2009, toen Yas Marina Circuit officieel opende, is de Abu Dhabi Grand Prix de afsluiter van het Formule 1-seizoen. Het circuit is ook vanwege die reden vaak de locatie voor een zinderende seizoensfinale in het wereldkampioenschap.

Bijzonderheden rondom de Abu Dhabi Grand Prix

Het circuit draagt de naam van het kunstmatige eiland waarop het gebouwd is, de Yas Marina. De regering van het land waar de Abu Dhabi GP plaatsvindt, de Verenigde Arabische Emiraten om precies te zijn, heeft een ware toeristische trekpleister gecreëerd rondom de racebaan. Zeven hotels, een indoor Ferrari-themapark, een strand, evenals een club, een winkelcentrum en een golfbaan. Er is dus van alles te doen tijdens een bezoek.

Wat nog meer de GP van Abu Dhabi typeert

Ook dit circuit-design is een hersenspinsel van de bekende circuitontwerper Hermann Tilke. Het Yas Marina Circuit wordt gekenmerkt door een lang recht stuk van 1,2 kilometer tussen bocht 5 en 6. De bochten zijn relatief lang, met grote stroken asfalt rondom de baan. De kerbstones zoveel mogelijk aan de binnenkant knuffelen en vroeg uitaccelereren is cruciaal voor goede rondetijden op Yas Marina Circuit.

Het circuit is bij de opening met gemengde gevoelens ontvangen door de F1-coureurs. Sommige genoten oprecht van de destijds kersverse locatie van de Abu Dhabi GP, terwijl anderen juist klaagden. Nico Rosberg, die in 2016 wereldkampioen werd met Mercedes, noemde het gehele circuit verfrissend - ‘elke bocht uniek’. Giancarlo Fisichella vond juist de exit van de pits, die uit een tunnel onderdoor het circuit bestaat, te complex en ook gevaarlijk.

Vooraf aan de Abu Dhabi GP van 2021 werden enkele aanpassingen gedaan om de actie en het inhalen op het circuit te bevorderen. De sectie van bochten 4, 5, en 6 (genummerd volgens oude ontwerp) werd aanpakt. Daarvoor in de plaats kwam één minder acute haarspeldbocht. Ook het gedeelte van bochten 11-14 is versimpeld in een enkele bocht voorzien van een verkanting. Tenslotte ook de bochten 18-20: verbreedt, om de snelheid te verhogen.

Samenvatting Abu Dhabi GP 2021

Een kaskraker van jewelste, niets minder. De GP van Abu Dhabi in 2021 mondde uit tot één van de meest besproken, evenals, controversiële seizoensfinales uit de Formule 1. Uiteraard spreken wij over de titanenstrijd tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton.

Een ongelooflijk seizoen kreeg een finale waar menig Hollywood-film naar zou snakken. Het gevecht, waarbij de twee coureurs constant van stuiver wisselden door het seizoen heen, zou beslist worden in de laatste Grand Prix. Verstappen mocht vanaf P1 starten met de RB16B, maar leek al vroeg in de race afgetroefd te worden door de stevige pace van Hamilton. Toch gaf de Red Bull-coureur alles, hopend op een kans in het slotdeel. Dankzij teamgenoot Sergio Perez, die de erg voorzichtige Hamilton ophield door langer buiten te blijven, wist Verstappen alsnog de aansluiting te vinden op de snellere Hamilton.

Het team van Mercedes had op dat moment alles te verliezen, voor Red Bull was het letterlijk: alles of niets. Toen Nicholas Latifi opeens crashte met nog vijf ronden te gaan, kwam de safetycar naar buiten. Het team van Verstappen reageerde direct en Verstappen ging naar binnen voor vers rubber. Mercedes deed dat niet met de verwachting dat de race achter de safetycar zou eindigen.

Maar race director Michael Masi week af van het regelboekje. Iets wat hij in principe mocht doen. Enkele achterliggers werd verzocht om uit de weg te gaan - normaliter sluit iedereen achter elkaar aan tijdens de safetycar - wie op rondes achterstand ligt, mag dan voor de safetycar uit weer de aansluiting vinden. Maar er was geen tijd. En daarbij: het wrak van Latifi werd verrassend snel opgeruimd.

Er zou nog één ronde geracet worden. En daar was Hamilton, op oude banden en met nog één ronde op de teller. Verstappen zat op zijn staart. Hij passeerde de Brit vroeg in de ronde. Niet gemakkelijk, want de twee DRS-zones gaven de zevenvoudig wereldkampioen nog een kans. Maar het lukte. Max Verstappen won zijn eerste wereldtitel in de Formule 1 in de historische finale bij de Grand Prix van Abu Dhabi. Hij is de eerste Nederlander die dat gelukt is.

Hoe laat begint de GP van Abu Dhabi 2022? 

Event Datum Tijd
Vrije Training 1 vrijdag 18 november 11:00 - 12:00
Vrije Training 2 vrijdag 18 november 14:00 - 15:00
Vrije Training 3 zaterdag 19 november 12:00 - 13:00
Kwalificatie zaterdag 19 november 15:00 - 16:00
Race zondag 20 november 14:00 - 16:00

Wat zijn de statistieken van de Yas Marina Grand Prix?

Eerste GP van Abu Dhabi op Yas Marina Circuit: 2009

Lengte circuit: 5,281 kilometer

Totaal aantal ronden: 58

Raceafstand: 306,183 kilometer

Aantal bochten: 16

Aantal DRS-zones: 2

Wat zijn de records van de Grand Prix van Abu Dhabi op Yas Marina Circuit? 

Record snelste ronde: 1:22.109 Max Verstappen (Red Bull Racing, 2021, nieuwste layout)

Snelste ronde tijdens race: 1:26.103 Max Verstappen (Red Bull Racing, 2021, nieuwste layout)

Wie heeft de meeste overwinningen?: Lewis Hamilton (5), Sebastian Vettel (3), Max Verstappen (2)

Meeste overwinningen van constructeur: Mercedes (6), Red Bull Racing (5)

Wat waren de vorige winnaars van de GP van Abu Dhabi?

Winnaar 2022 -

Winnaar 2021 Max Verstappen

Winnaar 2020 Max Verstappen

Winnaar 2019 Lewis Hamilton

Winnaar 2018 Lewis Hamilton

Foto: Red Bull Contentpool

Kalender

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk