Verstappen laat niets aan toeval: “Dat wil ik echt zelf doen”

Verstappen laat niets aan toeval: “Dat wil ik echt zelf doen”

door Michael Janiec

Max Verstappen beschikt weliswaar over een zogenaamde overcapaciteit als het op racen aankomt. Toch is elk hulpmiddel voorhand belangrijk genoeg als die tot snellere rondetijden leidt. De Red Bull Racing-coureur brengt dan ook de nodige uren door in de simulator van zijn F1-team. Waarom precies? Daar geeft hij hieronder antwoord op.

Simulaties in moderne Formule 1

De grens tussen realiteit en simulatie slinkt geleidelijk. Computers zijn steeds beter in staat om zwaardere berekeningen in realtime (in het moment) te draaien. Het betekent dat steeds meer variabelen nagebootst kunnen worden in de digitale tegenhanger van de werkelijkheid.

Anders gezegd: de simulatie is een model van de werkelijkheid die op een computer draait. Inclusief de nodige natuurkundige wetten die bijvoorbeeld de wegligging van een bolide in bepaalde omstandigheden zo waarheidsgetrouw proberen na te bootsen.

Met als doel: de simulatie en de werkelijkheid overeen laten komen. Dat staat ook wel bekend als correlatie. Als correlatie wordt behaald, dan weet een F1-team dat een bepaalde afstelling in de simulator in soortgelijke omstandigheden ook nagenoeg zou moeten werken in de realiteit.

Simulatorwerk is in de afgelopen decennia alsmaar belangrijker geworden in de koningsklasse. Enerzijds omdat de daadwerkelijke testkilometers van Formula 1-auto’s tegenwoordig beperkter zijn. En aan de andere kant, juist, omdat de toename in rekenkracht teams in staat stelt om een betere correlatie te vinden tussen circuit en simulatie.

In het verleden was het minder haalbaar om bijvoorbeeld van elke vierkante meter asfalt de temperatuur te simuleren. Tegenwoordig is de vrijheid groter om dat te doen, waardoor de slijtage van de banden in relatie tot die baantemperaturen beter achterhaald kan worden.

Tegelijkertijd wordt het proces ook complexer, vanwege de extra berekeningen en terabytes aan data die uit de computer rollen. Geval van 'door de bomen het bos niet zien' bij zoeken naar optimale set-up - iets wat Verstappen liever niet aan toeval (of een ander) overlaat.

Verstappen doet liever zelf het simulatorwerk

Voor tweevoudig wereldkampioen Verstappen is de nut van uren klokken in de simulator helder. “Ik denk dat onze simulator een van de beste is in F1. We voeren gegevens van de auto in die we op het circuit hebben verzameld. Natuurlijk is de congruentie tussen simulatie en werkelijkheid niet perfect”, meldt de Nederlander aan Speedcafe.

Verstappen zou maar liefst een maand lang per jaar spenderen aan het simulatorwerk: “De dagen zijn erg lang, maar ik ben ervan overtuigd dat dit werk de moeite waard is. Ik wil ook niet dat een testrijder voor de simulatie zorgt, zoals bij andere raceteams gebeurt. Ik wil het zelf doen, want iedereen heeft zijn eigen unieke rijstijl.”

Ook thuis geniet Max van een simulator. Een stuk minder complexe en dure als in de fabriek weliswaar, maar het helpt met trainen: "Dat helpt me om scherp te blijven. Je kunt momenteel niet veel anders doen als je thuis moet blijven. En ik geniet sowieso erg van simracen."

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk