Kevin Magnussen

Kevin Magnussen

door Redactie

Biografie F1-coureur Kevin Magnussen - Deense belofte keert terug

Kevin Magnussen is een Deense Formule 1-coureur die onder contract staat bij Haas F1. Magnussen, onder fans bekend als K-Mag, is na een jaar ‘pensioen’ teruggekeerd bij het team als de lastminute vervanger van Nikita Mazepin.

Kevin Magnussen debuteerde in 2014 namens McLaren als de vervanger van Sergio Perez. In zijn allereerste Grand Prix, Melbourne, Australië, scoorde hij een derde plek. Een succes dat hij sindsdien niet evenaarde.

Kevin Magnussen werd in 2015 reserve- en testcoureur bij McLaren, waarna hij in 2016 naar Renault verhuisde. De meeste kilometers maakte de Deen namens Haas F1. Magnussen reed van 2017 tot en met 2020 ook al bij dit van oorsprong Amerikaanse team.

Wie is Kevin Magnussen?

Kevin Magnussen werd op 5 oktober 1992 geboren in Roskilde, Denemarken. Zijn vader is geen onbekende in de racewereld. Jan Magnussen won vier keer de Le Mans en reed zelf ook kortstondig in de F1.

Ook de jonge Magnussen begon zijn klim naar de wereldtop in de karts. In 2006 maakte hij de eerste school van die klim waar met meerdere titels. Magnussen won de Peugeot Super Kart ICA Junior, evenals het NEZ Kampioenschap (ICA Junior). Twee belangrijke juniorentitels, één landelijke en één kampioenschap, bestaand, uit Deense, Finse, Zweedse en uit Noorwegen afkomstige kart-junioren.

Hoe Kevin Magnussen doorstroomde naar F1

In 2008 volgde de overstap naar single-seaters voor Kevin Magnussen. De Deen focuste zich vooral op de landelijke Formule Ford, in dat jaar won hij het Deense Formula Ford-kampioenschap met overmacht: 11 overwinningen uit 15 races voor Magnussen.

In de jaren daarna reed Kevin Magnussen geregeld mee aan de voorhoede. En het thuisland werd verruild voor Europese avonturen. Magnussen won geen kampioenschappen in 2009 (tweede in Formula Renault 2.0 NEC) en 2010 (derde in ATS Formel 3 Cup).

In 2011 kwam Magnussen weer in de buurt van een titel met Carlin Motorsport. In de Britse Formule 3, de internationale editie, eindigde Kevin als tweede, achter voormalig (destijds toekomstig) F1-coureur Felipe Nasr. In 2013 won hij zijn laatste titel. Een belangrijke: de Formula Renault 3.5 Series. Magnussen bleef coureurs voor in de titelstrijd als Stoffel Vandoorne en António Felix da Costa. In dat jaar stond Magnussen

Teruggekeerde Kevin Magnussen weer helemaal thuis bij Haas F1

Na een mislukt avontuur bij McLaren en een jaar bij Renault, werd Kevin Magnussen voor seizoen van 2017 vastgelegd door Haas F1. Het langdurige verblijf bij het Amerikaanse team van Gene Haas was met vlagen een succes. Haas F1 imponeerde geregeld met een snelle auto op de zondag en top-tien resultaten, maar zakte geleidelijk verder terug in de rangorde van teams. In het jaar waarin de langdurige samenwerking zou eindigen scoorde Magnussen één punt. Zijn teamgenoot Romain Grosean kwam niet verder dan twee punten. Beide coureurs werden vervangen voor F1-seizoen van 2021 door Mick Schumacher en Nikita Mazepin.

Magnussen daarentegen mocht terugkeren na een jaar, als vervanger van de Russische Mazepin, die langs kant werd gezet. In 2022 blijft Magnussen comfortabel teamgenoot en rookie Mick Schumacher voor. De Deen heeft na negen Grands Prix in 2022 alle punten namens het team gescoord (15).

Het is nog de vraag of een langer verblijf bij Haas F1 een terugweg biedt naar podiumplekken, maar Magnussens carrière is weer springlevend. Een fan-favoriet, K-Mag deinst niet terug van agressieve gevechten, keert daarmee terug. En dat is voor de kijkers thuis evengoed een verrijking.

Bron foto: https://www.instagram.com/kevinmagnussen

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk