Sebastian Vettel

Sebastian Vettel

Beeldcredits Red Bull Content Pool / Getty Images

Sebastian Vettel is een geliefde Formule 1-coureur die tussen 2007 en 2022 reed in de koningsklasse. Met vier wereldtitels op zijn naam wordt hij beschouwd als één van de meest succesvolle coureurs. Daarnaast staat de 36-jarige in de top vijf voor de meest aantal overwinningen, podiumplaatsen en behaalde poleposities. 

Biografie

Vettel werd in 1987 geboren in Heppenheim, Duitsland. Hij was nog maar een peuter toen hij voor het eerst in een kart zat en op 8-jarige leeftijd begon hij met racen. Eind jaren ’90 sloot hij zich aan bij het Red Bull Junior Team en won meerdere kampioenschap in het karting.

Uiteindelijk stapte de Duitser over naar het formuleracing en mocht in 2005 testen voor het Williams F1-team en BMW Sauber. Voor die laatste werd hij aangewezen als testcoureur en in 2007 werd hij gepromoveerd tot coureur van het team. Destijds was hij de jongste coureur die meedeed aan een raceweekend. 

Datzelfde jaar vertrok Vettel naar het zusterteam van Red Bull Racing: Toro Rosso. Op 21-jarige leeftijd werd hij (destijds) de jongste F1-coureur die een Grand Prix won. In 2009 vertrok hij naar de Oostenrijkse renstal.

Zijn periode bij renstal was enorm succesvol en de sport kende een tijdperk waar Red Bull en Vettel domineerden. Vanaf 2010 won hij vier keer achter elkaar de coureurstitel en hij verbrak meerdere records. 

Ondanks zijn successen bij het team van Christian Horner besloot de Duitser een overstap te maken naar Scuderia Ferrari in 2015. Door de jaren heen won hij regelmatig een race, desalniettemin had hij het zwaar bij de formatie uit Maranello. Zijn tijd bij Ferrari werd stop gezet, nadat de renstal besloot om zijn contract niet te verlengen. 

In 2021 nam Vettel het stoeltje van Sergio Pérez over bij het team van Aston Martin. Het lukte hem niet om een overwinning te bemachtigen in zijn laatste jaren. In juli 2022 maakte de 36-jarige middels een Instagram-post bekend, dat hij zijn carrière als F1-coureur aan het einde van het seizoen zou beëindigen.

Mogelijke comeback? 

In 2024 werd de shockerende transfer van Lewis Hamilton naar Ferrari aangekondigd. De coureursmarkt werd daarmee compleet omgegooid. Al snel werd er gespeculeerd over het vrije Mercedes-stoeltje en fans linkten Vettel aan de Duitse renstal.

Ondanks zijn vertrek in 2022 heeft hij bevestigd dat hij een terugkeer naar koningsklasse niet uitsluit, maar of hij daadwerkelijk terugkomt, is niet duidelijk. 

Privé

In 2019 trouwde Vettel met jeugdvriendin Hanna Prater. Samen met hun drie kinderen wonen ze in Zwitserland. Zelf groeide hij op in een gezin met twee zussen en een broer, Fabian, die ook een autocoureur is.

De drie jeugdhelden van de Duitser waren ‘de drie Michaels’: Michael Schumacher, Michael Jackson en Michael Jordan. Daarnaast had hij een passie voor muziek. Zijn zangkunsten evenaarden niet zijn talent voor rijden, dus hij hield het bij het verzamelen van LP’s van de Beatles. 

Naast zijn talenten in motorsport weet de coureur ook veel af van de geschiedenis van Formule 1. Fans en oud-collega’s noemen hem ook wel een ‘nerd’. Dat terzijde, de 36-jarige spreekt naast zijn moedertaal, Duits, ook Engels, Italiaans en Frans.

Dit vind je misschien ook leuk