Wat is Formule 1?
Formule 1 (ook bekend als F1) is de hoogste klasse van internationaal racen in de single-seaters. F1 wordt overzien door de FIA (Fédération Internationale de l'Automobile) en bestaat uit een internationaal wereldkampioenschap sinds 1950.
Het F1-kampioenschap heeft tegenwoordig tien teams die deelnemen met per team twee coureurs en twee auto's. Iedere deelnemende Formule 1-coureur moet over een FIA Super Licence beschikken.
Er zijn twee wereldtitels te winnen in F1: de constructeurstitel voor teams en de individuele wereldtitel voor coureurs. Teams concurreren met elkaar tijdens races met het doel om zo hoog mogelijk te finishen en punten te scoren. Teamgenoten scoren samen punten voor het team en het klassement van het constructeurskampioenschap. De punten die de F1-coureurs individueel verzamelen.
Waarmee wordt gereden in Formule 1?
Een moderne Formule 1-auto is het resultaat van een zeer complex en geavanceerd project waar honderden mensen aan meewerken. Ieder team streeft in principe naar hetzelfde einddoel: een zo snel mogelijke en liefst ook betrouwbare auto bouwen.
Techniek binnen F1 is in de afgelopen vijftig jaar steeds meer gaan overlappen met industrieën als luchtvaart en zelfs ruimtevaart. De beste materialen, liefste in handen van de beste vaklui, moeten maximale performance brengen. Gewicht en kracht zijn de sleuteltermen. Alles wordt tot de kleinste details uitgerekend, afgewogen, herzien, enzovoort.
Ieder team heeft een compleet programma om de auto gedurende een F1-seizoen verder te ontwikkelen. Grote veranderingen aan ontwerp, zoals de aerodynamica, kunnen een ingrijpende werking hebben op hoe de auto reageert. In de praktijk vinden de F1-teams vaak juist kleine verbeteringen die samen het verschil maken. Het team zorgt voor de auto waarmee de F1-coureur de rest doet.
Het materiaal waaruit de auto bestaat (een auto zelf bestaat uit ongeveer 14500 onderdelen) moet onder extreme omstandigheden constant presteren. Het meest extreme voorbeeld: de remschijven van een F1-auto. Deze van carbon-carbon gemaakte remschijven trotseren temperaturen tot 1000 graden Celsius. De remkracht van een Formule 1-auto is moeilijk voor te stellen: 5G bij maximale remkracht, dus vijfmaal je eigen lichaamsgewicht voelen.
Hoe werken races in Formule 1?
De Formule 1-races, ook bekend als Grand Prix (meervoud: Grands Prix) worden verreden op door FIA goedgekeurde circuits. In het F1-seizoen van 2022 gaat het in totaal om 22 verschillende races over heel de wereld. De Grands Prix-namen verwijzen vaak naar de naam van het land waar de race gehouden wordt. Zoals bij de race op Zandvoort: Dutch Grand Prix.
Deze 'grade 1' circuits voldoen aan de door FIA opgestelde richtlijnen in opzicht van aanwezige (medische) faciliteiten, infrastructuur op en rondom het circuit, evenals de benodigde bezoekerscapaciteit.
Een Formule 1-seizoen, waarin de races volgens een vooraf bepaalde kalender afgelegd worden, duurt korter dan een jaar en vindt plaats vanaf maart tot begin december plaats. Een F1-seizoen is te verdelen in twee delen, met daartussen de zomerstop van een maand in augustus.
Foto: Red Bull Contentpool
0 reacties