Oscar Piastri

Oscar Piastri

Beeldcredits Red Bull Content Pool / Getty Images

Oscar Piastri - Met grote stappen naar Formule 1

Oscar Piastri is een Australische coureur, die vanaf 2023 voor McLaren Racing in de Formule 1 mag uitkomen als de teamgenoot van Lando Norris. Hij werd in 2019 kampioen in Eurocup Formule Renault 2.0 en was vanaf 2020 onderdeel van Renault Sport Academy. Verder werd Piastri ook in 2020 FIA Formule 3-kampioen in in 2021 kampioen in de Formule 2 en was hij een reserve-coureur voor Alpine F1 Team.

Wie is Oscar Piastri en wat heeft hij allemaal al gedaan?

Oscar Piastri werd geboren op 6 april 2001 in Melbourne, Australië en is sinds jonge leeftijd actief in de race-wereld. Zo begon zijn autosportcarrière in het karting in 2011 en dit pakte hij professioneel op in 2014. Oscar won al diverse titels in zijn thuisland en maakte daarom in 2015 de keuze om naar Europa te gaan. Hier deed hij mee aan een aantal door de FIA georganiseerde kartkampioenschappen. In 2016 behaalde hij hier zijn beste resultaat, een zesde plek in het wereldkampioenschap.

Aan het einde van hetzelfde jaar maakte Oscar Piastri zijn debuut in het Verenigde Arabische Emiraten Formule 4-kampioenschap, als onderdeel van team Dragon F4. Totaal waren er vijf raceweekenden, hiervan reed hij er drie en had hij twee podiumplekken behaald. Hij eindigde op de zesde plek. In 2017 maakte Oscar zijn fulltime Formule 4-debuut bij het Britse Formule 4-kampioenschap, dit deed hij als onderdeel van het TRS Arden Junior Team. Hij eindigde als tweede in het klassement.

Vanaf 2018 zette Piastri zijn samenwerking met het Arden-team voor, maar dan in de Formule Renault, hier eindigde hij als achtste. Ook in 2019 reed hij nog in de Formule Renault, maar dan als onderdeel van R-ace GP. Na verschillende zeges wist hij als eerste te eindigen in het kampioenschap, met maar een paar punten voorsprong op de nummer twee.

Piastri's opmars naar de Formule 1

Als beloning voor zijn titel in de Formule Renault, werd Oscar Piastri in 2020 opgenomen in de Renault Sport Academy. Dat is het opleidingsprogramma van het Formule 1-team van Renault. Ook maakte hij hetzelfde jaar zijn debuut in de Formule 3, waar hij onderdeel was van Prema Racing en uiteindelijk ook kampioen werd in de klasse.

In 2021 maakte Oscar de overstap naar de Formule 2, ook hier bleef hij onderdeel van Prema Racing. In de laatste vijf weekenden behaalde hij vijf polepositions op rij en won hij vijf races op het Autodromo Nazionale Monza, het Sochi Autodrom, het Jeddah Corniche Circuit (tweemaal) en het Yas Marina Circuit. In de rest van het seizoen stond hij nog vijf keer op het podium. Hier werd hij uiteindelijk bekroond tot kampioen en was hij ook de derde rookie die in vijf jaar F2-kampioen werd - net als George Russell en Charles Leclerc voor hem deden. Voor deze prestatie werd hij beloond, hij won de Rookie of the Year Award 2021.

In 2022 liep Oscar Piastri naast zijn vaste plek op de Formule 1-grid, wel mocht hij als reservecoureur van het Alpine F1 Team. En in september 2022 maakte hij bekend dat hij zijn fulltime Formule 1-debuut gaat maken in 2023 bij McLaren, als teamgenoot van Lando Norris.

Dit vind je misschien ook leuk