Qatar GP

Waarom Losail International Circuit een uniek en aantrekkelijk circuit is

Het Losail International Circuit, gelegen in Doha, Qatar, is de vaste locatie van de GP van Qatar. Er is in de hele geschiedenis nog maar één Formule 1-race op gereden. Dit is omdat deze baan van oorsprong een circuit voor de MotoGP is, maar desondanks toch haar debuut maakte in 2021 op de F1-kalender als twintigste race. Het circuit is werd geopend in 2004, en staat bekend om enorm veel snelle bochten, veel bandenslijtage, en hoge gemiddelde snelheden.

Het circuit heeft een lengte van 5,380 km, en telt zestien bochten. Hiervan gaan er tien naar rechts, en zes naar links. 

Wat de locatie van Losail International Circuit kenmerkt

Het Losail International Circuit ligt midden in de woestijn. De race wordt in het donker verreden, en daarom is het circuit dan ook uitgerust met speciaal geïnstalleerde lampen. Het Losail International Circuit heeft meerdere ingrediënten voor een spannende avond race. Het circuit is enorm snel, en telt, zoals eerder vermeld, enorm veel hoge snelheidsbochten. Gecombineerd met het onvergeeflijke klimaat, maakt deze race een zware voor de coureurs. Het bovengenoemde is een aanslag op het uithoudingsvermogen. Niet enkel vanwege de warmte, maar ook de uitzonderlijk hoge luchtvochtigheid daar. De coureurs verliezen een paar kilo aan vocht tijdens een race. Een extreme beproeving van zowel lichaam, als geest dus.

Bijzonderheden rondom de Grand Prix van Qatar

Zoals eerder genoemd, is het Losail International Circuit van oorsprong een circuit voor de Moto-GP. Er is dan maar ook één officiële F1-race op verreden. Die werd gewonnen door Mercedes-coureur Lewis Hamilton. Ook is het enigszins opvallend te noemen dat het circuit midden in de woestijn ligt, al is dit geval bij een handvol andere circuits, zoals het Bahrain International Circuit, en het Yas Marina Circuit.

Hoe laat begint de GP van Qatar 2023?

Event Datum Tijd
Vrije Training 1 Vrijdag 6 oktober 15:30-16:30
Kwalificatie Vrijdag 6 oktober 19:00-20:00
Sprintkwalificatie Zaterdag 7 oktober 15:00-16:00
Sprintrace Zaterdag 7 oktober 19:30-20:30
Race Zondag 8 oktober 19:00

Wat zijn de statistieken van de Grand Prix van Qatar?

Eerste GP van Qatar: 2021

Lengte circuit: 5,380 kilometer

Totaal aantal ronden: 57

Raceafstand: 306,661 kilometer

Aantal bochten: 16

Aantal DRS-zones: 2

Wat zijn de records van deze Grand Prix van Qatar?

Record snelste ronde: 1:20:827 Lewis Hamilton (Mercedes, 2021)

Snelste ronde tijdens race: 1:23.196 (Max Verstappen, 2021)

Wie heeft de meeste overwinningen?: Lewis Hamilton (1)

Meeste overwinningen van constructeur: Mercedes (1) 

Wie hebben de meeste overwinningen?

2021: Lewis Hamilton

Dit vind je misschien ook leuk