Max Verstappen

si202311260008

Beeldcredits Red Bull Content Pool / Getty Images

Biografie F1-coureur Max Verstappen: van wieg tot koningsklasse

Max (Emilian) Verstappen (geboren in Hasselt, België, op 30 september 1997) is een (Nederlands-Belgische) race-coureur. Verstappen is de allereerste autocoureur met de Nederlandse nationaliteit die tot Formule 1-wereldkampioen is gekroond. Op 12 december 2021 stelde hij de wereldtitel zeker. Dat deed Verstappen tijdens de laatste Grand Prix van dat seizoen in Abu Dhabi, in de allerlaatste ronde.

Waarom Max Verstappen tot de beste coureurs in F1 behoort: jongste Grand Prix-winnaar en debutant in F1

Max Verstappen is een racer in hart en nieren. Net als zijn vader en voormalig Formule 1-coureur Jos Verstappen. Jos was tot 2016 de succesvolste Nederlander in de koningsklasse. Ook zijn Belgische moeder Sophie Kumpen was bloedsnel. Zij maakte van de racesport geen fulltime carrière, mede omdat zij Max opvoedde. Maar in haar jongere jaren versloeg Sophie Kumpen bekende F1-coureurs zoals Jenson Button, Nick Heidfeld en Jarno Trulli. Kortom: Max kreeg het racen bijgebracht, zowel in opzicht van nature, als nurture.

Max Verstappen en karting: vroeg dominant in Europa, wereldkampioen karten in KZ-klasse

Zijn allereerste meters in een kart - die maakte Max Verstappen al op de leeftijd van vier jaar. Je kunt stellen dat deze aanhouder toen al wist te winnen, ook al duurde zijn debuut in de karting-sport nog pakweg drie jaar. Max wilde niets liever dan een kart, bleef aandringen bij zijn ouders. En kreeg uiteindelijk zijn zin, ondanks zijn relatief prille leeftijd.

Zijn debuut kwam in 2005. De jonge racer won toen direct de eerste kartrace én de NK-Miniklasse van het Belgische karting-kampioenschap. Zo ook in 2006, hij deed dat dominant. Verstappen won alle 21 races in die klasse in dat jaar.

Dit patroon typeerde de prestaties van Verstappen tot en met 2009 in de Belgische juniorenklassen: Max kwam, zag en won dominant. De races die Max reed in de Belgische Rotax Mini Max-kampioenschap, evenals de Cadetklasse, brachten hem een bekerkast vol aan trofeeën en titels. De races die de jonge Verstappen in die periode niet wist te winnen zijn op één hand te tellen.

De successen van Max Verstappen in karting buiten België en Benelux: Kampioen in de WSK Euro Series en in WSK World Series (KF3)

Ook in de daaropvolgende jaren, bleef Max Verstappen ongenaakbaar in competitief karten. Het strijdtoneel werd snel weerlegd van Luxemburg naar Europa. Ook de wereldwijde juniorencompetities, evenals bijbehorende kampioenschapstitels, volgden in de periode van 2010 tot 2014. De statistieken uit de karting-carrière van Verstappen zijn buitengewoon: eenmaal derde in een kampioenschap en viermaal tweede. Wat tegenover deze op zich knappe resultaten staat? 25 (!) keer won Max Verstappen een competitief kampioenschap in de karting.

Deze illustere reeks, sloot Verstappen in zijn laatste jaar in karten af met een wereldtitel in de CIK-FIA World KZ-kampioenschap (in een handgeschakelde kart), zo ook de WSK Euro Series (KZ1) én de CIK-FIA European Championship KF. Anders gezegd: Max Verstappen studeerde af op het hoogste niveau in 2013 en won zes titels.

Op weg naar F1-debuut bij Toro Rosso in 2015: de resultaten van Max Verstappen in de single-seaters

Die resultaten bleven niet onopgemerkt. De volgende stap richting de Formule 1 diende zich aan: de Europese eenzitter-competities voor junioren. Max Verstappen werd uitgenodigd om te testen bij verschillende team in de Eurocup Formule Renault 2.0-competitie. Eind dat jaar, op 18 december 2013, kreeg hij de kans om een Formule 3-auto te testen in Valencia, Spanje. De keuze viel uiteindelijk op F3 als volgende opstap. De Nederlander debuteerde vervolgens fulltime in de single-seaters in 2014. Dat deed Verstappen namens Van Amersfoort Racing in de Formule 3.

Na een reeks van uitvalbeurten en enkele podiumplekken, volgen de successen die de deur openen naar het hoogste niveau. Verstappen wint zijn zesde race in de F3 op de Hockenheimring. Op Spa-Francorchamps is de jonge Nederlander onverslaanbaar: Verstappen wint alle drie de races dat weekend. Datzelfde resultaat herhaalt hij op de Norisring en boekt daarmee een record van zes overwinningen op een rij.

De prestatie van Max Verstappen die hem van een contract bij Red Bull verzekerde: dominante reeks overwinningen in F3

Op het kletsnatte asfalt van Norisring (Duitsland), rijdt Verstappen het veld op een hoopje - positioneert zich daarmee in de kijkers bij Red Bull Racing-adviseur en talentscout Dr. Helmut Marko. Verstappen wint weliswaar de F3-titel niet in dat jaar (derde), die valt ten prooi aan een andere F1-coureur en GP-winnaar Esteban Ocon. Maar het is voldoende om een debuut bij Toro Rosso zeker te stellen in 2015. De talentvolle race-coureur is de jongste F1-coureur uit de geschiedenis van de sport.

Geslaagd eindexamen voor hoogste niveau in de autoracerij: Max Verstappen jongste debutant in de F1

Verstappen is daarmee de jongste debutant in een sessie (17 jaar en drie dagen, bij de eerste vrije training in Suzuka, Japan - 2014) en de jongste deelnemer aan een Formule 1-race (17 jaar en 166 dagen, Australische GP, Melbourne - 2015). Door de aangescherpte regels in opzicht van minimale leeftijd (tegenwoordig 18 jaar) zal Max Verstappen ongetwijfeld dit merkwaardige record behouden. Dat record wordt vergezeld door een andere statistiek: jongste F1-coureur met een puntenfinish: 17 jaar en 180 dagen.

Tot slot nog een record dat voorlopig blijft staan: Verstappen is ook de jongste Grand Prix-winnaar in F1 (18 jaar en 228 dagen, GP van Spanje 2016). Het inmiddels historische debuut na Verstappens promotie bij Red Bull Racing ontketende een ware rage in Nederland. Het cementeerde zijn positie in de F1 als een wereldkampioen van de toekomst. Ook dat is inmiddels gelukt. En wat de toekomst brengt? Dat zal de tijd uitwijzen voor de F1-coureur die nog heel wat records te verbreken heeft. Voorlopig staat de WK-teller op drie.

Dit vind je misschien ook leuk