Red Bull Racing

Red Bull Racing

Beeldcredits Red Bull Content Pool / Getty Images

Red Bull Racing is een Formule 1-team dat onderdeel uitmaakt van de Red Bull-familie. Red Bull Racing, ook bekend als RBR of Red Bull, is een van oorsprong Oostenrijkse F1-team, maar de fabriek staat in het Verenigd Koninkrijk. 

De oorsprong van het F1-team van Red Bull Racing

Voordat Red Bull Racing in 2005 het daglicht zag als team na een overname, stond het bekend als Jaguar Racing F1 Team. Red Bull Racing is één van de jongste teams op de grid en behoort eveneens tot de succesvolste formaties in de moderne F1.

Ondanks het internationale karakter komen veel medewerkers van het Oostenrijkse team uit Engeland vandaan vanwege de uitvalsbasis daar.

Van 2010 tot en met 2013 won Red Bull samen met Sebastian Vettel vier wereldtitels in de categorie coureurs. In diezelfde jaren won RBR eveneens de constructeurstitel met de Australiër Mark Webber als tweede rijder.

Weg terugvinden naar de hoogste trede van F1

Toen Vettel in 2015 naar Ferrari vertrok, was Red Bull naarstig op zoek naar een jong talent dat voor soortgelijke successen zou zorgen. Onder toeziend oog van Dr. Helmut Marko, de teamadviseur en hoofd van het talentenprogramma, zagen wij sindsdien meerdere jonge coureurs instappen bij RBR en weer vertrekken toen het beoogde niveau niet werd gehaald.

De enige uitzondering in dat opzicht? De sinds 2016 getekende Max Verstappen. De Nederlander dwong met behoorlijke prestaties zijn vaste plek af in het F1-team van Red Bull. Ondanks de jarenlange dominantie van Mercedes kwam in 2021 dan toch de gedroomde omslag. Niet Mercedes, maar Red Bull Racing won met Verstappen de wereldtitel voor coureurs.

F1-team van Red Bull Racing verzorgt eindelijk 'eigen' motoren

Van 2019 tot en met 2021 reed Red Bull Racing met een Honda-motor achterin. De gedroomde 'fabrieksteam-status' leek bereikt, met Honda als de exclusieve leverancier van motoren. De uitgebreide samenwerking gaf het F1-team eindelijk de kans om motoren geleverd te krijgen die naadloos integreerden met het eigen chassis.

Eind 2020 maakte Honda bekend dat het automerk zich zou terugtrekken uit de Formule 1 na het seizoen van 2021. Het ontwerp van de motor die voor 2022 bedoeld was werd daardoor een jaar eerder geïntroduceerd.

Red Bull besloot om het motorproject van Honda over te nemen vanaf 2022. In datzelfde jaar werd de motor omgedoopt in Red Bull RBPTH001, overzien door de afdeling Red Bull Powertrains. In de praktijk geldt 2022 als een overbruggingsjaar voordat Honda zich echt terugtrekt, waarbij meerdere personeelsleden van het Honda-project nog betrokken blijven bij Red Bull.

Red Bull Powertrains is een feit

Omdat de motorreglementen de komende jaren onveranderd blijven - de ontwikkelingen worden vanaf de GP van Bahrein 2022 zo goed als volledig bevroren - kan Red Bull zonder torenhoge ontwikkelingskosten de door Honda geleverde motor blijven gebruiken.

Red Bull plukt indirect de vruchten van de eerdere investeringen die Honda maakte de in de F1-motor. In 2015 kwam Honda namelijk terug in de Formule 1 als de motorleverancier van McLaren. De samenwerking liep echter volledig haaks met de verwachtingen, de motor was onbetrouwbaar en had te weinig vermogen.

Zo vond Honda een onderkomen bij Red Bull Racing vanaf 2018. Het zusterteam van Red Bull, Scuderia Toro Rosso (tegenwoordig bekend als AlphaTauri) van motoren voorzien was in 2018 de tussenstap, waarna in 2019 de volledige samenwerking volgde. 

Actief sinds: 2005
Volledige naam:  Oracle Red Bull Racing

Gewonnen constructeurskampioenschappen: 6
Gewonnen kampioenschappen met coureurs: 7

Teambaas: Christian Horner
Technisch Directeur: Pierre Waché
Oprichter: Dietrich Mateschitz

Coureurs: Max Verstappen, Sergio Perez
Test- en reservecoureurs: Sébastien Buemi, Liam Lawson

Hoofdvestiging: Milton Keynes, Engeland, Verenigd Koninkrijk 

Dit vind je misschien ook leuk