Welke merken rijden in F1?

Welke merken rijden in F1?

door Redactie

Welke merken rijden in F1?

Een vraag die je op meer manieren kunt beantwoorden. F1 bestaat uit meerdere lagen van merken. Dit alles is erop toegespitst om die wereldwijde media-aandacht om te zetten in marketingwaarde.

Op de voorgrond zitten toch wel de motormakers binnen de Formule 1 - zij voorzien het hart van de aandrijflijn in F1. De motorleveranciers van teams vechten ook mee in F1 met een eigen fabrieksteam. De volgende merken werken als motorleveranciers: Mercedes (Mercedes AMG F1), Ferrari (Scuderia Ferrari), Red Bull (Red Bull Racing) en Renault (Alpine).

Merken in Formule 1 als motorleveranciers

Door middel van motoren verkopen aan klantenteams, kunnen de ontwikkelingskosten gecompenseerd worden voor deze grote merken. Hier kleeft een nadeel aan als je géén fabrieksteam bent: je krijgt een motorpakket aangeleverd waar jij je auto op aanpast, in plaats van omgedraaid. De klant is in dit geval niet de koning zogezegd. Althans. Het eigen fabrieksteam profiteert wel van de wisselwerking tussen de twee fabrieken waar de auto en de motor gemaakt worden.

Het gevolg past bij de moderne tijdgeest in de F1: om wereldkampioenschappen te winnen heb je een inhouse-motor nodig. Het jongste voorbeeld binnen die spelersmarkt is Red Bull Racing, dat het motorproject van Honda overneemt én sinds 2022 met een Red Bull RBPTH001-motor rondrijdt.

Met 2022 als een overbruggingsjaar. Inclusief hulp Honda, vanachter de schermen. Een unieke situatie - Red Bull is namelijk geen motormerk, maar een energiedrankjesfabrikant. Het is de tussenoplossing na het vertrek van Honda. In ieder geval, totdat RBR idealiter een groot motormerk aan zich bindt, vooruitkijkend naar de veranderingen aan de motorreglementen in 2026.

Rijdende merken in F1 en bijhorende teams

Motorleverancier Klantenteams Gebruikte motor
Mercedes Mercedes (fabrieksteam), McLaren, Aston Martin, Williams Mercedes F1 M13 E Performance
Ferrari Ferrari (fabrieksteam), Alfa Romeo, Haas F1 Ferrari 066/7
Red Bull Racing Red Bull Racing (fabrieksteam), AlphaTauri* Red Bull RBPTH001
Renault Alpine (fabrieksteam) Renault E-Tech RE22

* = AlphaTauri is in principe een klantenteam van Red Bull Racing, maar de verhoudingen liggen anders tussen beide met AlphaTauri als zusterteam van Red Bull Racing.

Foto: Red Bull Contentpool

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk