Wat was de langste GP in F1?

Wat was de langste GP in F1?

door Redactie

Op de vraag wat het langste (Grand Prix)-circuit is geweest, vind je hier het antwoord. En als wij spreken over de langste GP in F1, dan kun je die vraag op twee manieren beantwoorden.

De langste GP in Formule 1 uitgaand van raceafstand

Zo kun je een antwoord geven op de vraag wat de langste gereden afstand is tijdens een GP in F1. Een Formule 1-race is tegenwoordig iets meer dan 300 kilometer lang, ongeacht het circuit (300 kilometer is de minimale raceafstand). Maar als wij teruggaan naar het verleden, dan was de raceafstand vroeger veel groter.

Als het aankomt op de langste GP in opzicht van raceafstand, dan is de 'Grand Prix' van Indianapolis (Indy 500) verreweg de langste race. Tussen 1951 en 1960 maakte de Indy 500 onderdeel uit van de Formule 1-kalender. De historische ovaalrace kent een lengte 500 mijl. Dat is omgerekend een raceafstand van 804,672 kilometer - de langste raceafstand ooit bij een F1-race.

En als je deze Indy 500 niet meerekent als de grootste raceafstand, dan kom je uit bij de Franse GP van 1951. Reims-Gueux was de locatie destijds. Deze GP kende een totale raceafstand van 601,832 kilometer (77 ronden) en werd gewonnen door Juan Manuel Fangio namens Alfa Romeo.

De langste Formule 1 GP in opzicht van tijdsduur

Naast de totaal afgelegde afstand is de totale tijdsduur van een Grand Prix ook een relevante statistiek. De GP van Canada uit 2011 gaat met deze eer aan de haal.

De meerdere keren door regen stilgelegde race op Circuit Gilles Villeneuve kende een totale lengte van 4 uur 4 minuten en 39,5 seconden.

Niet alleen is het de langste GP in opzicht van de tijdsduur. De GP van Canada 2011 kende omgerekend de laagste gemiddelde snelheid tijdens een GP: 74,844 km/u.

Ook is deze GP van Canada de race met de meeste safetycars: zes in totaal. Deze race werd overigens gewonnen door Jenson Button namens McLaren.

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk