Belgische GP

Samenvatting Belgische GP 2022

De GP van België in 2022 werd gewonnen door Max Verstappen. Hij moest na een gridstraf vanaf de 14e plaats starten, maar reed ijzersterk en zette de overwinning op zijn naam. Red Bull behaalde een zogenoemde "1-2", met Sergio Pérez op de tweede plek. Ferrari-coureur Carlos Sainz completeerde het podium met de derde positie.

Ronde 1 betekende gelijk de uitvalbeurt van Lewis Hamilton, die in botsing kwam met Fernando Alonso. Een ronde later viel ook Valtteri Bottas uit, na een aanvaring met Nicholas Latifi. Deze had een safetycar tot gevolg.

Voor dat moment had Verstappen al een aantal posities gewonnen, waardoor hij bij de herstart vanaf de achtste plaats startte. Ondertussen diende Ferrari-coureur Charles Leclerc een pitstop te maken als gevolg van een beschadigde remleiding. Hij kon zijn race wel vervolgen en eindigde als zesde.

Ondertussen ging Red Bull-coureur Verstappen als een speer, en in ronde 8 stond hij al op derde plek met alleen nog Sainz en Pérez voor zich. In ronde 12 maakte Sainz een pitstop, waardoor Verstappen tweede reed. Vervolgens liet Pérez Verstappen voorbij en zo nam hij de koppositie over, die hij niet meer uit handen gaf.

Hoe laat begint F1 GP België 2023 op Spa-Francorchamps?

Samenvatting Belgisch GP 2023

De GP van België werd gewonnen door Red Bull Racing coureur Max Verstappen. De Nederlander moest na een gridstraf vanaf de zesde plek starten, maar reed ijzersterk en pakte alsnog zijn negende overwinning op rij in de Ardennen. Voor het tweede jaar op rij in Spa pakt Red Bull een 1-2 finish, met Perez op P2, en Leclerc op P3, die het podium compleet maakt.

De eerste uitvaller van de race was Oscar Piastri. De Australiër maakte contact met Carlos Sainz in bocht één, wat resulteerde in een kapotte ophanging. Ook de Spanjaard kwam niet ongeschonden uit die strijd. De Ferrari bleek beschadigd, en was gedwongen de auto aan de kant te zetten later in de race.

Wat zijn de statistieken van de Spa Grand Prix?

Aantal DRS-zones: 2

Wat zijn de records van de Grand Prix van België?

Record snelste ronde: 1:41.252 Lewis Hamilton (Mercedes, 2020)

Snelste ronde tijdens race 1:46.286 Valtteri Bottas (Mercedes, 2018)

Wie heeft de meeste overwinningen?: Michael Schumacher (6), Ayrton Senna (5), Jim Clark, Kimi Raikkonen, Lewis Hamilton (4)

Meeste overwinningen constructeur: Ferrari (18), McLaren (14), Lotus (8)

Wat waren de vorige winnaars van de GP van België?