GP Saoedi-Arabië

Samenvatting GP Saoedi-Arabië 2022

In 2021 was de GP van Saoedi-Arabië op Jeddah Corniche Circuit de voorlaatste race van het seizoen. In 2022 schoof de GP op naar voren als de tweede Grand Prix-race van de kalender.

Een ware thriller tot de laatste ronde: de GP van Saoedi-Arabië van 2022 werd nipt gewonnen door Red Bull-coureur Max Verstappen. De Nederlander troefde daarbij Charles Leclerc van Ferrari af na een rondenlang gevecht om de leiding. Een luttele 0,549 seconde scheidde de coureurs bij de finishlijn. Het was de topsnelheid van de RB18 waar de Ferrari SF-75 van Leclerc moeite mee kende. In de ronde 47 (van 50) pakte de RBR-coureur de leiding dankzij een DRS op het rechte stuk van start-finish. Het lukte de Monegask daarna niet meer om de aanval te openen. Vlak voor de allerlaatste bocht kwam Leclerc nog dichtbij, maar de korte afstand naar de finishlijn bood geen mogelijkheid meer.

Beide coureurs waren die avond overigens een klasse apart en zetten hun teamgenoten daarmee in de schaduw. Carlos Sainz van Ferrari finishte als derde (+8,1 sec achter winnaar) en Sergio Perez pakte de vierde plek (+10,8 sec).

Hoe laat begint de GP van Saoedi-Arabië 2024?

Samenvatting GP Saoedi-Arabië 2023

Net zoals in 2022 was ook in 2023 de GP van Saoedi-Arabië op het Jeddah Corniche Circuit de tweede Grand Prix-race van de kalender.

Het was een chaotische start met diverse auto's die onderdelen verloren. Max Verstappen startte de race vanaf plek vijftien nadat het team te weinig brandstop in de auto deed in kwalificatie, wat er voor zorgde dat hij geen laatste vliegende ronde kon rijden. Toch sneed Verstappen als een warm mes door de boter. Binnen tien rondjes reed hij naar de punten, binnen twintig rondjes werd de top vijf bereikt en na 25 rondjes lag hij tweede met alleen teamgenoot Perez nog voor zich. Door een probleem met de auto kon de Nederlander nooit echt de aanval inzetten op Perez, wat betekende dat de Mexicaan zijn eerste overwinning van het seizoen wist binnen te slepen. Verstappen werd keurig tweede na leuke eerste helft van de race met veel inhaalacties. George Russel maakte het podium compleet.

Nyck de Vries finishte zijn derde race als veertiende, Albon en Stroll vielen uit met rem- en motorproblemen respectievelijk.

Wat zijn de statistieken van de Saoedi-Arabische Grand Prix op Jeddah Corniche Circuit?

Eerste GP van Saoedi-Arabië: 2021

Lengte circuit: 6,174 kilometer

Totaal aantal ronden: 50

Raceafstand: 308,45 kilometer

Aantal bochten: 27

Aantal DRS-zones: 3

Wat zijn de records van de Grand Prix van Saoedi-Arabië op Jeddah Street Circuit?

Record snelste ronde: 1:27.511 Lewis Hamilton (Mercedes, 2021)

Snelste ronde tijdens race: 1:30.734 Lewis Hamilton (Mercedes, 2021)

Wie heeft de meeste overwinningen?: Sergio Perez (1), Max Verstappen (1), Lewis Hamilton (1)

Meeste overwinningen van constructeur: Red Bull Racing (2), Mercedes (1)

Wat waren de vorige winnaars van de GP van Saoedi-Arabië?