Fernando Alonso

Biografie Fernando Alonso - de strijdlustige oudgediende jagend op derde titel

Fernando Alonso is een Spaans F1-coureur die sinds 2023 uitkomt namens het Formule 1-team van Aston Martin als de teamgenoot van Lance Stroll.

Fernando Alonso reed tot 2022 voor het Franse F1-team van Alpine. De Spanjaard won in het verleden tweemaal de wereldtitel (2005,2006) met hetzelfde team.

Alpine stond eerder bekend als Renault en Alonso heeft gedurende drie periodes gereden voor het team (2008-2008, en 2021 - 2022 namens Alpine). Alonso was bij het F1-team Alpine de teamgenoot van de Fransman Esteban Ocon.

Alonso staat in de Formule 1 bekend als één van de begaafdere F1-coureurs. Zo versloeg de Spanjaard op weg naar het winnen van de wereldtitel een zekere Michael Schumacher. In het tijdperk na de Duitse zevenvoudige wereldkampioen, was Alonso de coureur die het dichtste bij het winnen van de wereldtitel kwam. Buitenom de wereldtitel van Räikkönen dan, uit 2007. 

In 2010 liep Alonso op een haar na het kampioenschap mis namens Ferrari, vier schamele punten achter WK-winnaar Sebastian Vettel, toen uitkomend voor Red Bull. Ook in 2012 werd Alonso tweede met Ferrari, dit keer maar drie punten achter wereldkampioen Vettel.

Wie is Fernando Alonso?

Fernando Alonso werd geboren op 29 juli 1981 in Oviedo, Asturias, in het noorden van Spanje. Zijn vader, José Luis Alonso, deelde vroeg de passie van karten met zijn zoon als voormalig amateurkarter. De moeder van Alonso heet Ana Díaz. De Spanjaard heeft ook een oudere zus, Lorena, een dokter.

De prestaties van Fernando Alonso voor komst naar F1

Alonso begon te karten op zijn derde, op zijn vijfde bemachtigde de piepjonge Alonso zijn kartlicentie. Hij won voor het eerst toen de Spanjaard zeven jaar oud was. Een voorbode voor wat zou komen. Fernando Alonso won van 1993 tot 1995 driemaal achtereen het Spaans juniorenkampioenschap. Voordat Alonso promoveerde naar de single-seaters, sloot de Spanjaard tot slot nog het Europese Formula A-kampioenschap af als tweede. 

De beste prestaties van Alonso, voordat hij opgepikt werd als F1-testcoureur van Benetton in 2001 en tegelijkertijd namens Minardi F1 debuteerde: de eerste plek in het Euro Open Movistar By Nissan-kampioenschap (1999). Alonso won zes van de vijftien races en eindigde acht keer op het podium. 

Hoe debuut van Fernando Alonso in F1 tot wereldtitels leidde

Alonso kon niet imponeren in de langzame Minardi PS01 in 2001 en kwam in 2002 tijdelijk langs de zijlijn. Na een seizoen als testcoureur namens Jaguar Racing, Mild Seven Renault F1 Team, mocht hij het in 2003 weer proberen, dit maal als vaste coureur voor het Franse Renault F1-team. Alonso won in dat jaar zijn eerste race bij de GP van Hongarije, hij was met de leeftijd van 23  jaar de jongste GP-winnaar sinds Bruce McLaren.

In 2005 won Fernando Alonso zijn eerste wereldkampioenschap. De Spanjaard werd gekroond tot de jongste wereldkampioen. Hij was 24 jaar en 58 dagen oud. In het jaar daarop werd Alonso uitgeroepen tot de jongste dubbele wereldkampioen. Enkel Lewis Hamilton (23 jaar, 300 dagen) en Sebastian Vettel (23 jaar, 134 dagen) waren jonger, toen zij het wereldkampioenschap voor het eerst wonnen.

Fernando Alonso jaagt naar derde titel met Aston Martin

Die succesperiode bij Renault is tekenend voor Alonso’s carrièreverloop. De Spanjaard is nog met Ferrari dicht bij de wereldtitel gekomen. Maar de periode bij McLaren, van 2015 tot en met 2019, hetzelfde team, waarmee hij in 2007 racete én daar Lewis Hamilton als teamgenoot had, bleek tijdverspilling. McLaren was ver afgegleden van de vroegere kampioenenvorm en zelfs Alonso kon daar niets aan veranderen.

Alonso besloot om toch nog in F1 uit te komen na een tussenjaar in 2020 en kwam bij Alpine terecht, maar na twee jaar stopte het avontuur. Alonso besloot daarna om naar Aston Martin te verkassen als vervanger van Sebastian Vettel. De tweevoudig wereldkampioen mikt erop om in 2024 of 2025 weer voor het WK te strijden namens het team van Lawrence Stroll.

Dit vind je misschien ook leuk