Lewis Hamilton

m399435

Beeldcredits Mercedes AMG F1

Biografie Lewis Hamilton - geridderde excentriek en recordbrekend fenomeen

Lewis Hamilton is een Britse coureur die momenteel uitkomt voor het  F1-team van Mercedes. De voormalige ster van McLaren heeft sinds 2007 zeven wereldkampioenschappen gewonnen in de koningsklasse. Hij staat daarmee op gelijke voet met Michael Schumacher. Zes van de wereldtitels won hij overigens met Mercedes en één met McLaren. Hamilton verbrak vele records in de Formule 1. In het bijzonder: meeste overwinningen (meer dan 100) en meeste pole positions (ook meer dan 100).

Wie is Lewis Hamilton en waar komt hij vandaan?

Lewis Hamilton werd geboren op 7 januari 1985 in Stevenage, Hertfordshire, Engeland. Hij is de zoon van Anthony Hamilton, afkomstig uit Granada, en Carmen Larbalestier, van Britse komaf. Zijn ouders gingen uit elkaar toen hij twee was. Eerst woonde Hamilton bij zijn moeder en oudere halfzussen. Op zijn twaalfde verhuisde hij naar zijn vader. Zijn beter bekende halfbroer, Nicolas Hamilton, is ook een professionele coureur.

Ook voor Hamilton bloeide de liefde voor de racerij op zeer jonge leeftijd op. De zevenvoudig wereldkampioen werd in eerste instantie verliefd op tweewielers. Maar zijn vader besloot dat die racesport te gevaarlijk was. Op zijn vijfde kreeg Lewis van zijn vader Anthony een op afstand bestuurbaar autootje als cadeau. Binnen een jaar veroverde de jonge fanatiekeling zijn eerste succes: tweede in het Britse RCA (remote-controlled vehicle) kampioenschap voor volwassenen. 

Anthony merkte al snel dat zijn zoon getalenteerd was. Zo kreeg Lewis op zijn zesde met kerst een kart van zijn vader. En de plechtige belofte die hij waarmaakte: Anthony zou er alles aan doen om zijn zoon naar het allerhoogste niveau van racen te krijgen. Ook al betekende die belofte dat hij meerdere banen tegelijkertijd werkte.

Hoe Lewis Hamilton doorstroomde naar Formule 1

Het kostte Lewis niet veel tijd om dat vertrouwen waar te maken. In twee jaar tijd, na zijn debuut in de kadetklassen in 1993, won hij als destijds de jongste coureur het Britse kampioenschap voor junioren. Hij was toen tien jaar oud. 

De vastberadenheid zette kort daarna een deur op een kier die hem binnen de Formule 1 zou helpen. In datzelfde jaar benaderde hij McLaren-teambaas Ron Dennis bij de jaarlijkse Autosport Awards. Lewis zei: “Hoi, ik ben Lewis Hamilton, Brits kampioen. Ik wil ooit in jouw auto’s racen.” Het duurde geen twaalf jaar, zoals Ron reageerde, dat ‘Lewis hem dan kon terugbellen om iets te regelen’. In 1998, toen Hamilton dertien jaar oud was, kreeg hij een contract aangeboden bij McLaren. Hij zou begeleid worden door het gerenommeerde team met een contract in F1 als uiteindelijke doel.

Wat volgde was een periode van veel ervaring opdoen, onder de hoede van McLaren. Lewis kon niet wachten om het tegen ‘de grotere jongens’ op te nemen. Dat verlangen ontaardde in een onderonsje met het junioren-management van McLaren. Lewis wilde boven alles doorstromen naar GP2 (F2) in 2005, terwijl zijn begeleiders meer brood zagen in een extra jaar Formule 3. Zijn contract werd te midden van een verhit argument in stukken gescheurd. Zes weken later werd de ruzie bijgelegd. Hamilton kwam uiteindelijk nog wel uit in F3 dat seizoen en won die titel. In 2006 dan toch GP2. Gelijk prijs, hij bleef in die prestatie Nelson Piquet Jr. en Timo Glock voor - beide tekenden overigens later ook een F1-contract.

Waarom mensen Hamilton één van de beste F1-coureurs vinden

Het blijft moeilijk vergelijken: de succesvolste F1-coureurs door de tijd heen naast elkaar zetten. Geen tijdperk binnen de F1 is namelijk hetzelfde. Zo is F1 tegenwoordig vele malen veiliger. Ook bestaat een F1-seizoen uit beduidend meer races. 

Als je kijkt naar de statistieken, dan behoort Lewis Hamilton in dat opzicht met volle zekerheid tot de beste F1-coureurs aller tijden. Het is dan de vraag of zijn prestaties in een mindere auto ook zo fenomenaal waren geweest. Natuurlijk niet. De prestaties van de auto maken of breken in vele gevallen de vorm van de coureur. Niettemin kun je wel stellen dat de beste coureurs tegenwoordig in de beste auto’s rondrijden in F1. Er staat teveel geld en reputatie op het spel om dat aan de mindere goden over te laten namelijk.

Dat Hamilton bijvoorbeeld in zijn allereerste seizoen direct voor het kampioenschap vocht en op gelijke voet stond met de destijds (en nog steeds) geroemde Spaanse tweevoudig wereldkampioen Fernando Alonso zegt veel. En dat hij bij McLaren terechtkwam in een topauto vanaf het begin is geen toeval. Evenmin dat hij in het jaar daarop zijn eerste wereldtitel in F1 won.

2009 tot en met 2013: het waren de minder succesvolle jaren bij McLaren. Lewis finishte in die seizoenen vierde of vijfde. Ook toen won hij elkaar meerdere races. De overstap naar Mercedes in 2014 kwam voor velen als een verrassing, maar verschafte uiteindelijk de kansen voor de overige wereldtitels. Je zou dat een kwestie van geluk kunnen noemen, of vertrouwen. Maar wat uiteindelijk veelzeggend is: voor welke coureur een team met torenhoge ambities en de middelen uiteindelijk kiest. Dat is geen kwestie van toeval.

De 'winning streak' van Hamilton is sinds de GP van Qatar in 2021 niet meer wat die is geweest tenslotte. De Brit jaagt sindsdien nog steeds op zijn volgende GP-zege. Mercedes hoopt in 2024 eindelijk weer met een competitieve bolide aan starts te verschijnen, maar het is afwachten of de W15 snel genoeg is om Red Bull Racing en Max Verstappen uit te dagen.

Dit vind je misschien ook leuk