Miami GP

Samenvatting Miami GP 2022

Een duel typeert de eerste Miami GP, met Max Verstappen van Red Bull Racing en Ferrari-coureur Charles Leclerc als de hoofdrolspelers. Ook dit keer verzilverde Leclerc zijn pole niet. Het was de racepace inclusief strategie waarmee Verstappen vanaf de derde startplek de overwinning naar zich toe trok.

Ook toen Ferrari de voorste startrij zeker stelde, wist de Red Bull-coureur een manier te vinden. Voor het verschalken van de vanaf P2 vertrokken Carlos Sainz had Verstappen genoeg aan de eerste bocht. Verstappen dook dieper bij het inremmen en kon nipt buitenom Sainz komen. 

Niet veel later, in de negende ronde, kwam hij ook voorbij aan Leclerc met de hulp van de DRS. Een late safetycar resette zijn voorsprong op de achtervolgende Leclerc, maar ook toen hield hij voet bij stuk (lees: gaspedaal). Zo kon Verstappen op een overtuigende manier de allereerste Formule 1 GP van Miami op zijn naam schrijven.

Hoe laat begint de GP van Miami 2023? 

Event Datum Tijd
Vrije Training 1 vrijdag 5 mei 13:00 - 14:00
Vrije Training 2 vrijdag 5 mei 16:00 - 17:00
Vrije Training 3 zaterdag 6 mei 13:00 - 14:00
Kwalificatie zaterdag 6 mei 16:00 - 17:00
Race zondag 7 mei 13:00 - 15:00

Samenvatting Miami GP 2023

Om te beginnen kende de Grand Prix van Miami in 2023 een onverwachte startopstelling. Sergio Perez startte de race vanaf pole, met Fernando Alonso naast zich als tweede. Kevin Magnussen en Pierre Gasly startte vierde en vijfde respectievelijk, allebei veel hoger dan wat we van ze gewend zijn. Wie dat niet deed was Max Verstappen. Na een ongelukkige kwalificatie startte de Nederlander vanaf de negende plaats. Ten slotte viel Lewis Hamilton tegen op plek dertien.

De race zelf bleek de Max Verstappen show te worden. De Nederlander sneed, net zoals in Saudie-Arabië, als een warm mes door de boter. In de openingsronde schoof hij al door naar P8 ten koste van Bottas, en in ronde drie maakte hij een dubbele inhaalactie op Leclerc en Magnussen. Vanaf daar kostte het Verstappen vijf rondjes om een gat van zes seconde te dichten naar George Russel. De eerste en beste inhaalmogelijkheid werd benut. Een rondje later was Gasly het slachtoffer. In rondje 14 en 15 pakte hij Sainz en Alonso respectievelijk. Het slotoffensief van Verstappen kwam in rondje 48 waar hij met de betere banden teamgenoot Perez voorbij stak.

Verstappen won de race met teamgenoot Sergio Perez op plek twee. Wederom gaf Red Bull een galavoorstelling weg door met meer dan vijftien seconde voor de nummer drie Fernando Alonso te finishen.

Wat zijn de statistieken van de Amerikaanse Miami Grand Prix op Miami International Autodrome?

Eerste GP van Miami: 2022 

Lengte circuit: 5,412 kilometer

Totaal aantal ronden: 57

Raceafstand: 308,326 kilometer

Aantal bochten: 19

Aantal DRS-zones: 3

Wat zijn de records van deze Amerikaanse Grand Prix van Miami? 

Snelste ronde tijdens race: 1:29.708 Max Verstappen (Red Bull Racing, 2023)

Record snelste ronde: 1:26.841 Sergio Perez (Red Bull Racing, 2023)

Wie heeft de meeste overwinningen op Miami International Autodrome?: Max Verstappen (2)

Meeste overwinningen van constructeur: Red Bull Racing (2)

Wat waren de vorige winnaars van de GP van Miami op Miami International Autodrome?

Winnaar 2023 Max Verstappen

Winnaar 2022 Max Verstappen

Dit vind je misschien ook leuk