Lando Norris

si202311260071 hires jpeg 24bit rgb

Beeldcredits Red Bull Content Pool / Getty Images

Topper in wording Norris zoekt winnende auto

Lando Norris staat onder contract bij McLaren tot en met 2025. De Belgisch-Britse Formule 1-coureur is daar de teamgenoot van de Oscar Piastri. Norris debuteerde in 2019 namens het team en is oorspronkelijk doorgestroomd naar F1 vanuit het McLaren Young Driver Programme. 

Wie is Lando Norris?

Lando Norris werd geboren op 13 november 199 in Bristol, Engeland. Hij is de zoon van Adam en Cisca Norris. Zijn Britse vader werkte als een pensioenmanager en behoort tot de rijkste mensen uit Bristol. Zijn moeder Cisca is van Vlaamse komaf. Norris heeft dan ook een Belgische nationaliteit en spreekt redelijk Vlaams-Nederlands.

Lando heeft twee jongere zussen, Flo en Cisca, en een oudere broer Olivier, die ook op competitief niveau kartte in zijn jeugd. Lando Norris verhuisde van Woking, nabij de fabriek van McLaren, naar Monaco in 2022. Hij is groots fan van de inmiddels gestopte Italiaanse MotoGP-legende en zevenvoudig wereldkampioen Valentino Rossi. 

De carrière van Lando Norris vooraf aan zijn debuut in F1

Op zevenjarige leeftijd maakte Norris zijn debuut in de juniorenkarts. Bij zijn allereerste nationale evenement, in 2008, claimde de Brit een pole position. In de jaren daarna deed Norris vooral veel ervaring op in de Britse kartklassen. Hij won geregeld en pakte in 2012 eindelijk een titel in de landelijke Formula Kart Stars - Mini Max. Een afstudeerjaar als het ware, waarin Norris ook tweede werd in de Super 1 National Rotax Mini Max Championship en derde in de Copa Campeones Trophy KF3.

In 2013 en 2014 werd het ervaring opdoen door Lando Norris omgezet in behoorlijke successen. Zoals een tweede plek in de WSK Super Master Series (KFJ), maar vooral de CIK-FIA International Super Cup (KFJ) wereldtitel, evenals Europees kampioen in de WSK Euro Series (KFJ), springen eruit. In 2014 studeerde Norris af in de karts door het wereldkampioenschap karten, CIK-FIA World Championship - KF, te winnen.

De prestaties van Lando Norris in de single-seaters

Lando Norris liet daarna een soortgelijk verloop in prestaties zien in de single-seaters: een periode van ervaring opdoen en daarna overtuigend titels winnen. Vooral 2016 is een uitschieter voor Lando: de McLaren-coureur won de Formula Renault 2.0 NEC en de Europcup-kampioenschappen. In 2017 werd dat succes opgevolgd door Norris met de Europese Formule 3-titel namens Carlin. De opstap naar F2 in 2018 leverde een tweede plek op in de eindstand achter George Russell. 

De prestaties van Lando Norris bij zijn debuut in F1

In 2019 debuteerde Lando Norris in de Formule 1 bij het team van McLaren. Norris eindigde dat jaar als elfde, met 49 punten. In 2020 zette hij de groei door. Norris pakte zijn eerste podiumplek bij de eerste GP van het jaar in Oostenrijk (derde plek) en klom naar de negende plek in de eindstand, met 97 punten en consistentie in de puntenfinishes.

Bij het ingaan van 2024 jaagt Lando Norris nog steeds op zijn eerste overwinning in F1. In 2021 kwam de Britse F1-coureur enkele keren in de buurt, zoals toen hij nipt tweede finishte in Monza, achter teamgenoot Daniel Ricciardo. Veel zal afhangen van McLaren in dat opzicht, het team is niet zo competitief als gehoopt in 2022. McLaren en daarmee Norris zijn een daardoor een stap verder verwijderd van de gedroomde comeback in de koningsklasse.

Dit vind je misschien ook leuk