Charles Leclerc

6b551a26 08b0 424e af47 0b6408c9bbc7

Beeldcredits Ferrari.com

Biografie F1-coureur Charles Leclerc: afscheid en de mooiste leugen

Charles Leclerc staat onder contract bij het Formule 1-team van Ferrari sinds 2019. Hij debuteerde een jaar eerder bij Alfa Romeo en stroomde vervolgens door. In het jaar daarop won hij zijn eerste Grands Prix namens het historische Ferrari. Leclerc is de teamgenoot van Spanjaard Carlos Sainz bij Scuderia. Beide F1-coureurs staan voor een lange periode vast bij Ferrari en vormen de basis van de gedroomde weg terug naar de top van de sport.

Wie is Charles Leclerc en waar komt hij vandaan?

Charles Leclerc werd op 16 oktober 1997 geboren in Monte Carlo, Monaco. De zoon van Hervé Leclerc en moeder Pascale groeide ook op in Monaco. Hij heeft een jonger broertje Arthur. Hij treedt in de voetsporen van Charles als lid van de Ferrari Academy, een opleidingsprogramma voor veelbelovende jonge racers. Zijn oudere broer heet Lorenzo. 

De relatie met zijn vader Hervé, die ook in de tachtig- en negentiger-jaren in de Formule 3 uitkwam, stond bekend als sterk. Samen deelden zij de droom die vader in zijn jaren niet wist waar te maken: de koningsklasse van de motorsport bereiken. Ook was Charles goed bevriend met Jules Bianchi. Charles werd de peetzoon van Jules. Zijn oudere voorbeeld hielp zelfs een keer om de financiering te regelen. Deze zorgde ervoor dat Charles zorgeloos kon opklimmen door de juniorenklassen. 

Waarom Charles Leclerc behoort tot de mentaal sterkste coureurs in F1

Ondanks dat de familie in Monaco woonde, stonden de Leclercs niet bekend als zeer vermogend. Niet vermogend genoeg om de carrière van hun zonen te financieren in ieder geval. In 2017, toen Charles vocht voor de Formule 2-titel, overleed zijn vader na een lang ziektebed. 

Daarnaast is de Monegask ook Jules verloren. De Fransman werd door velen gezien als een Formule 1-topper in de maak. Maar hij verongelukte op Suzuka in 2014. Een tyfoon hield huis dat weekend op het Japanse circuit. Tijdens een gele vlag-situatie aquaplanede zijn auto van de baan. Hij crashte op een ongelukkige manier en liep onherstelbaar hersenletsel op.

Toen duidelijk werd dat zijn vader niet lang meer te leven had, bezocht Charles hem. Dat was enkele dagen voor de F2-race in Bakoe, Azerbeidzjan (2017). Charles vertelde toen aan zijn vader dat hij al getekend had - dat hij een Formule 1-coureur zou worden. Een witte leugen weliswaar, maar een betere reden kun je niet bedenken. 

Enkele dagen later stapte Charles weer in de F2-auto. Hij pakte pole position en won vervolgens foutloos de hoofdrace in Azerbeidzjan. Ook de sprintrace, die hij van de achtste positie begon, werd verzilverd met een knappe, tweede plek.

Hoe Charles Leclerc uiteindelijk in de F1 belandde

Niet alleen het winnen van de Formule 2-titel in zijn eerste jaar kenmerkt het niveau van Leclerc. Ook won hij direct de titel bij zijn debuut in GP3, 2016. Zo reed hij zich in de kijkers bij het hoofdteam van Ferrari. Het legendarische team rekende in die periode op de diensten van Kimi Raikkonen en Sebastian Vettel, maar zocht naar jong bloed om de titeldroom nieuw leven in te blazen. 

Na een jaar bij Alfa Romeo (2018), werd Leclerc voorgesteld als de nieuwe teamgenoot van viervoudig wereldkampioen Vettel. Leclerc bleek direct een flinke kluif voor zijn meer ervaren teamgenoot. Hij won dat jaar twee races tegenover één van Vettel en eindigde een handvol punten voor Vettel. De Duitser verkaste uiteindelijk naar Aston Martin, maar kwam daar ook niet echt aan titels toe en vertrok na 2022. De rest is, zoals wij zeggen, geschiedenis.

Dit vind je misschien ook leuk