Braziliaanse GP

Samenvatting Braziliaanse GP 2021

De GP van Brazilië uit 2021 zal vooral herinnerd worden vanwege de knappe opmars en overwinning van Lewis Hamilton. De Brit pakte pole position, maar werd tien plekken teruggezet vanwege het wisselen van de ontbrandingsmotor. De W12 ging vanwege de upgrade als een speer. Iets wat toch wel vragen opriep - aangezien Mercedes, ondanks de gridstraf, een wel erg groot voordeel kreeg door het nieuwe onderdeel.

Max Verstappen startte namens Red Bull Racing vanaf P1 door de straf van Lewis. Het duurde echter niet lang totdat de Mercedes-coureur zich naar de voorkant van de grid had gewerkt en de Nederlander in vizier kreeg. Verstappen was vervolgens, zoals ze dat noemen, een sitting duck. Het pace-verschil tussen de twee titelvechters was zo groot dat Verstappen niets anders kon doen, dan schikken met een P2. Hamilton won de race, 10,5 seconden los van de nummer twee.

Hoe laat begint de GP van Brazilië 2022?

Samenvatting Braziliaanse GP 2022

De GP van Brazilië in 2022 werd gewonnen door Mercedes-coureur George Russell. De Brit startte vanaf pole position, en verzilverde die in zijn allereerste overwinning in de Formule 1. Het podium werd gecompleteerd door nummer 2 Lewis Hamilton en nummer 3 Carlos Sainz.

De GP van Brazilië kende in 2022 kende een aantal spannende momenten. Om mee te beginnen de crash van Verstappen en Hamilton in de openingsfase van de race. De Nederlander had daarna gelijk geen kans meer op de overwinning. Een paar rondes later maakte Norris en Leclerc contact, wat de tweede safetycar naar buiten bracht. De hardste crash van de race komt op naam van Daniel Ricciardo en Kevin Magnussen. De twee mannen maakten flink contact in de eerste ronde van de race, en lagen daardoor beide uit de race.

Uiteindelijk herstelde Verstappen nog naar een zesde plek, nadat hij laatste lag na ronde tien.

Wat zijn de statistieken van de Braziliaanse Grand Prix op Interlagos (Autodromo José Carlos Pace)?

Eerste GP van Brazilië op Interlagos: 1973

Lengte circuit: 4,309 kilometer

Totaal aantal ronden: 71

Raceafstand: 305,879 kilometer

Aantal bochten: 15

Aantal DRS-zones: 2

Wat zijn de records van deze Grand Prix van Brazilië?

Record snelste ronde: 1:07.281 Lewis Hamilton (Mercedes, 2018)

Snelste ronde tijdens race: 1:10.540 Valtteri Bottas (Mercedes, 2018)

Wie heeft de meeste overwinningen?: Alain Prost (6) Michael Schumacher (4), Carlos Reutermann (3)

Meeste overwinningen van constructeur: McLaren (12), Ferrari (11), Williams (6)

Wat waren de vorige winnaars van de GP van Brazilië op Interlagos?