Italiaanse GP

Samenvatting Italiaanse GP 2022

De Italiaanse GP van 2022 in Monza werd gewonnen door Red Bull Racing-coureur Max Verstappen. Hij kwam onder leiding van de safety car als eerste de finishlijn over, gevolgd door Charles Leclerc en George Russell. De race betekende het Formule 1-debuut van de Nederlander Nyck de Vries in de Williams, als vervanger van de door een blindedarmontsteking gevelde Alex Albon. Hij wist, heel knap, de 9e plaats te behalen.

Max Verstappen startte de race vanaf de zevende plek. Maar in ronde 4 bereikte hij al de podiumplekken, waarna hij ook nog voorbijging aan Russell en zodoende tweede lag. In ronde 12 kwam er een gele vlag, waarna raceleider Charles Leclerc van Ferrari een pitstop maakte van de zachte, naar de mediumband. Verstappen leidde de race vanaf dit moment, om vervolgens in ronde 26 zelf een pitstop te maken. Leclerc nam hierop de leiding weer over.

Maar ging in ronde 33 wederom naar binnen voor zachte banden, om de aanval te openen op Verstappen. Ondanks zijn bandenvoordeel had hij wel 20 seconden achterstand, waardoor hij relatief onbedreigd naar de overwinning leek te rijden.

Maar in ronde 48 van de 53 kwam er door het uitvallen van Daniel Ricciardo een safetycar, waardoor het hele veld weer in elkaar schoof. Leclerc zat plots pal achter Verstappen. Het vrijmaken van de baan duurde echter zo lang dat er geen tijd meer over was om te racen, en zo werd de race, tot groot ongenoegen van Ferrari en Mercedes, achter de safetycar geëindigd met Verstappen als nummer 1.

Hoe laat begint de GP van Italië op Monza 2023?

Samenvatting Italiaanse GP 2023

AlphaTauri-coureur Yuki Tsunoda viel al stil voordat de race begon. De Japanner moest in de formatie-ronde al zijn AlphaTauri aan de kant zetten na een motorprobleem.

De Italiaanse GP van 2023 in Monza werd gewonnen door Red Bull Racing-coureur Max Vertappen. Deze overwinning was zijn tiende overwinning op rij, waarmee hij een nieuw record vestigde voor de meeste achteréénvolgende overwinningen op rij van één coureur. Sergio Perez pakte P2, en polesitter Carlos Sainz maakte het podium compleet.

Makkelijk kwam de recordbrekende overwinning van Verstappen er niet. Dertien rondjes zat de Nederlander vast achter Sainz. De Red Bull was echter sneller dan de Ferrari in de race, met als gevolg dat Sainz veel van de banden moest vragen om de Nederlander voor te blijven. Uiteindelijk was er geen houden meer aan voor Sainz, en moest Verstappen er uiteindelijk voorbij laten in ronde dertien.

Opvallend: Alex Albon pakt heel knap met zijn Williams een P7. In tegenstelling tot Albon, was het voor Lewis Hamilton een race om snel te vergeten. De Brit startte vanaf een magere achtste plek, en kwam in de race ook niet verder dan P6. Hamilton maakte contact met Oscar Piastri, wat hem een tijdstraf van vijf seconde opleverde. Het had verder geen impact op mijn eindpositie.

Wat zijn de statistieken van de Italiaanse Grand Prix?

Eerste GP van Italië op Monza: 1950

Lengte circuit: 5,793 kilometer

Totaal aantal ronden: 53

Raceafstand: 306,720 kilometer

Aantal bochten: 11

Aantal DRS-zones:  2

Wat zijn de records van deze Grand Prix van Italië op Monza?

Record snelste ronde: 1:18.887 Lewis Hamilton (Mercedes, 2020)

Snelste ronde tijdens race: 1:21.046 Rubens Barrichello (Ferrari, 2004)

Wie heeft de meeste overwinningen?: Michael Schumacher (5), Lewis Hamilton (5), Nelson Piquet (4)

Meeste overwinningen van constructeur: Ferrari (19), McLaren (11), Mercedes (7)

Wat waren de vorige winnaars van de GP van Italië?