Wat verdient een F1-coureur?
Wie het zo ver schopt als de Formule 1, hoeft zich in principe niet echt zorgen over geld te maken. Dat is de veronderstelling en ook wel waarheid.
Maar om zover te komen, is de investering vooraf erg fors. Een carrière van een talentvolle coureur kost namelijk tegenwoordig gerust enkele miljoenen euro's, nog voordat die in F1 terechtkomt en hij de investering waard wordt.
Voordat een F1-coureur geld verdient
Wie zelf voor die kosten kan opdraaien, bijvoorbeeld dankzij een vermogende vader, heeft al een aanzienlijk betere kans om door te stromen naar de absolute top van F1. Buitengewoon talent zonder enig budget legt het daardoor geregeld af tegen best goede coureurs met een behoorlijke financiële backing.
Vanuit die optiek zijn de uiteindelijke verdiensten van F1-coureurs enkel mogelijk als iemand willend genoeg is om hun op weg naar dat contract te financieren. Het uitkomen bij een team in F4, F3 of F2 kost namelijk meer, dan dat het oplevert in eerste instantie. Deze teams zijn evengoed afhankelijker van het geld dat de coureur zelf inbrengt, omdat sponsoring in verhouding veel minder oplevert, dan in bijvoorbeeld Formule 1.
Coureurs moeten zelf voor financiering zorgen, via sponsoren en/of financierders. Bedragen die jaarlijks van tonnen tot enkele miljoenen dollars kunnen oplopen als iemand het echt fulltime wil kunnen racen en cruciale ervaring wil opdoen.
Wat F1-coureurs verdienen: van tonnen tot tientallen miljoenen
In dit overzicht krijg je een idee van wat een F1-coureur verdient tegenwoordig (2022).
En de bedragen variëren sterk.
De 'kleinverdieners' pakken al een miljoen voor de diensten zogezegd, vaak gaat het hier om rookies die zich nog moeten bewijzen en ook bij kleinere teams met minder budget rijden.
Daarachter vind je de wat meer ervaren coureurs die racen in de middenmoot. Doorgaans kunnen die op jaarbasis 3-6 miljoen dollar bijschrijven.
En dan nog de vraag welke bonusstructuren voor salarissen teams hanteren bij het scoren van punten, podiumplekken en overwinningen. Bij de topteams waar er geregeld voor overwinningen gevochten wordt, komt nog een behoorlijke bonus bovenop het royalere jaarsalaris van tientallen miljoenen.
Een goed voorbeeld is Max Verstappen: de Red Bull Racing-coureur kon door zijn eerste wereldkampioenschap in 2021 geheid op een hele dikke bonus rekenen. Als elke overwinning in een seizoen goed is voor 500.000 dollar of zelfs een miljoen, dan gaat het salaris van de Formule 1-coureur flink omhoog. In 2022 wist de Nederlander zelfs 15 overwinningen te winnen. In principe zou dat 7.5 - 15 miljoen dollar kunnen opleveren. En dan nog de bonus door het winnen van de wereldtitels!
Foto: Red Bull Contentpool
0 reacties