Wat verdient een F1-coureur?

Wat verdient een F1-coureur?

door Redactie

Wat verdient een F1-coureur?

Wie het zo ver schopt als de Formule 1, hoeft zich in principe niet echt zorgen over geld te maken. Dat is de veronderstelling en ook wel waarheid.

Maar om zover te komen, is de investering vooraf erg fors. Een carrière van een talentvolle coureur kost namelijk tegenwoordig gerust enkele miljoenen euro's, nog voordat die in F1 terechtkomt.

Wat het vooraf kost voordat een F1-coureur geld verdient

Wie zelf voor die kosten kan opdraaien, bijvoorbeeld dankzij een vermogende vader, heeft al een aanzienlijk betere kans om door te stromen naar de absolute top van F1. Buitengewoon talent zonder enig budget legt het daardoor vaak af tegen best goede coureurs met een behoorlijke financiële backing.

Vanuit die optiek zijn de verdiensten van F1-coureurs enkel mogelijk als iemand willend genoeg is om hun op weg naar dat contract te financieren. Het uitkomen bij een team in F4, F3 of F2 kost namelijk meer, dan dat het oplevert. Coureurs moeten zelf voor financiering zorgen om bij een team te mogen rijden. Deze zitjes worden dus bijna altijd gekocht tenzij bijvoorbeeld een juniorenprogramma waar iemand getekend is voor de financiën zorgt. Soms bieden (persoonlijke) sponsoren daar de oplossing.

Wat F1-coureurs verdienen: van tonnen tot tientallen miljoenen

In dit overzicht krijg je een idee van wat een F1-coureur verdient tegenwoordig. De bedragen variëren sterk. De 'kleinverdieners' pakken bijvoorbeeld al een miljoen voor de diensten aan hun F1-team. De coureurs die het minste verdienen, rijden doorgaans voor minder goeie teams, met een minder budget en ook een mindere auto.

Het onderscheid zit in de vraag welke bonusstructuren voor salarissen teams hanteren bij het scoren van punten, podiumplekken en overwinningen. Deze bovenste lijst omvat ongetwijfeld de basissalarissen op jaarbasis. Bij de topteams waar er geregeld voor overwinningen gevochten wordt, komt nog een behoorlijke bonus bovenop dit loon.

Een goed voorbeeld is Max Verstappen: de Red Bull Racing-coureur kon door zijn eerste wereldkampioenschap in 2021 geheid op een hele dikke bonus rekenen. Als elke overwinning in een seizoen goed is voor 500.000 dollar of zelfs een miljoen, dan gaat het salaris van de Formule 1-coureur flink omhoog.

Foto: Red Bull Contentpool

F1 FAQ

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk