George Russell

George Russell

Beeldcredits Mercedes AMG F1

George Russell - toekomstig wereldkampioen in wording?

George Russell is een Britse Formule 1-coureur die in dienst is van Mercedes sinds 2022. De huidige teamgenoot van Lewis Hamilton heeft een langlopend contract getekend. Van 2019 tot en met 2021 stond George Russell in dienst van Williams. Hij deed daar de nodige ervaring op voordat hij aan de slag mocht bij Mercedes - het team waar hij sinds 2017 onderdeel van het opleidingsprogramma was.

Wie is George Russell?

George Russell werd op 15 februari 1998 geboren King’s Lynn, dat ligt in het westen van Engeland. Hij is de jongste zoon van vader Steve en moeder Alison. Russell heeft een oudere broer Benjy en een zus Cara. Geïnspireerd door zijn broers passie voor karten, begon Russell op de leeftijd van zeven ook met karting. Hij debuteerde op achtjarige leeftijd in de karting.

Hoe kwam George Russell in F1 terecht?

In de periode van 2006 tot en met 2009 klom George door de kadetklassen in de Britse karting voor junioren. In het laatste jaar werd hij Brits kampioen in de British Open Championship van MSA (Motor Sports Association). 

In 2010 debuteerde Russell in de Rotax Mini Max-categorie. Ook daar bleek de jonge Brit succesvol: hij won de Super One British Championship, werd de Brits kampioen in de Formula Kart Stars en schreef ook de Kartmasters British Grand Prix op zijn naam.

De overstap richting het Europese vasteland volgde in 2011. In de KF3-klasse, hoogste niveau voor junioren tussen elf en 15 jaar, won Russell de SKUSA Supernationals titel. Ook wist George Russell tweemalig, in 2011 en 2022, het CIK-FIA Europees Kampioenschap te winnen. Zijn allerlaatste jaar in de karting verliep minder voorspoedig in vergelijking, maar was een waardevol leerjaar niettemin. Russell eindigde als negentiende in het KF1 CIK-FIA wereldkampioenschap - het allerhoogste niveau van karten voor vijftien jaar en ouder.

De prestaties van George Russell in de single-seaters

In 2014 kwam Russell in meerdere klassen uit. Zo won hij de BRDC Formula 4 Championship met vijf overwinningen en 11 podiumplekken uit 24 races. Ook nam hij deel in de Formula Renault 2.0 (Eurocup en Alps-varianten). Zijn niet al te succesvolle samenwerking met Korianen GP - waarmee hij als vierde finishte in de Alps-klasse - was van korte duur. Hij stapte over naar Tech 1 Racing in het slotdeel van het Eurocup-seizoen en won daarmee zijn enige race in Formula Renault 2.0 van dat jaar.

Wat volgde was een periode in de Europese Formule 3, in 2015 eindigde hij als vijfde namens Carlin met één overwinning. In het daaropvolgende jaar schopte Russell het iets verder, dit keer met HitechGP: een derde plek in het kampioenschap; twee overwinningen, drie poles, en elf podiumplekken. 

Uiteindelijk wist de jonge Brit door te stromen naar de GP3, tegenwoordig F3, in 2017. Daarin won hij met ART Grand Prix direct de titel in zijn eerste jaar. Dat kunstje herhaalde Russell vervolgens met hetzelfde team in 2018, dit keer in de Formule 2. Hij versloeg met een grote voorsprong in dat jaar de volgende coureurs: Lando Norris (P2), Alex Albon (P3) en Nyck de Vries (P4).

Waarom Russell tot toekomstige wereldkampioenen wordt gerekend in F1

George Russell wordt door velen gezien als de opvolger van Brits zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton. In de praktijk maakt hij tot nu toe die naam redelijk waar. In de eerste seizoenshelft van 2022 wist Russell zich bijna elke race voor Hamilton te kwalificeren. Die consistentie op zaterdag was er ook op de zondagen: Russell finishte op negen races achter elkaar in de top vijf. 

Hoewel de jongere Brit zijn eerste seizoen bij Mercedes met een eerste overwinning bezegelde en het Hamilton behoorlijk moeilijk maakte, kwam Russell er in 2023 minder aan te pas. Russell eindigde als achtste in de eindstand en moest 59 punten toegeven op zijn meer ervaren teamgenoot.

Dit vind je misschien ook leuk