Wat was de kortste race in F1?

Wat was de kortste race in F1?

door Redactie

Wat was de kortste race in geschiedenis van F1?

De niet bepaald eervolle vermelding van de kortste race uit de geschiedenis van F1 gaat naar de vrij recente Grand Prix van België in 2021.

Vanuit commercieel oogpunt een grote domper voor de organisatie van de Belgische GP. Zo ook voor de vele duizenden fans, die urenlang in de regen moesten wachten, tevergeefs.

Het regende namelijk pijpenstelen in de Ardennen op 29 augustus 2021. De hoeveelheid aanhoudende regen was zo groot, dat de race na twee rondes achter de safetycar afgevlagd werd. Na meer dan drie uur wachten, om 18:17 uur, werd besloten om twee ronden achter de safetycar te rijden en daarna de race stil te leggen. Een extra ronde na de openingsronde was nodig om te voldoen aan de reglementaire (en commerciële) verplichtingen.

GP van België verreweg de kortste GP uit geschiedenis F1

De Belgische Grand Prix uit 2021 nam daardoor het ongelukkige record over van korte race uit de geschiedenis van F1 met één officiële ronde. Daardoor verreweg korter dan de nu op één na kortste Grand Prix: de GP van Australië uit 1991 (52,920 kilometer).

In opzicht van afstand: 6,880 kilometer (één ronde) is de GP van België uit 2021 ook de kortste race in opzicht van hoeveelheid afgelegde rondes. Dit record was eerder in handen van de Duitse GP in 1971 (twaalf ronden).

Kortste GP van F1 'gewonnen' door Max Verstappen

Een schrale troost voor de vele Nederlandse fans die naar Spa-Francorchamps waren afgereisd voor de Belgische GP van 2021, maar Max Verstappen won de kortste GP ooit namens Red Bull Racing.

Omdat de afgelegde raceafstand onvoldoende bleek voor een volledig (punten)resultaat, werden bij deze GP halve punten toegekend.

Omdat de enkele rondes afgelegd werden achter de safetycar, is de GP van België uit 2021 ook nog eens de enige F1-race waarbij geen snelste ronde is genoteerd in de boeken.

Foto: Red Bull Contentpool

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk