Wat is het meest succesvolle F1-team?

Wat is het meest succesvolle F1-team?

door Redactie

Wat is het meest succesvolle F1-team?

Het grootste succes in Formule 1 is natuurlijk winnen. Wereldtitels welteverstaan. Het meest succesvolle Formule 1-team in dat opzicht is verreweg Ferrari. Het team dat tegenwoordig beter bekendstaat als Scuderia Ferrari wist sinds dat de F1 officieel begon, zestien constructeurstitels en vijftien wereldtitels met coureurs te veroveren.

Ferrari oudste team in Formule 1

Het is geen toeval dat Ferrari zo ongelooflijk succesvol is door de jaren heen. Het team neemt sinds 1950 onafgebroken deel aan de F1. Ter vergelijking: het meest succesvolle F1-team na Ferrari is Williams.

Williams nam voor het eerst volledig deel aan het F1-kampioenschap in 1978. Tussen 1980 en 1997 wist het tegenwoordig achteraan te vinden team maar liefst negen constructeurstitels te winnen. In dezelfde periode won Williams daarnaast nog zeven WK's met eigen coureurs.

Meest succesvolle Formule 1-teams door de jaren heen

Williams was samen met McLaren het meest dominante team in de '80 en '90-jaren. Het van oorsprong uit Nieuw-Zeeland afkomstige McLaren is na Ferrari en Williams het meest succesvolle F1-team. McLaren, in 1963 opgericht door Bruce McLaren, won acht constructeurstitels en twaalf coureurstitels.

De afgelopen twintig jaar in de Formule 1 zijn de jaren geweest van Ferrari, Mercedes en Red Bull Racing in grote lijnen.

Mercedes verreweg meest succesvolle team in modern tijdperk

De Zilverpijlen zijn het volgende team in lijst van meeste titels in F1. Tussen 2014 en 2021 won Mercedes welgeteld acht constructeurstitels en zeven coureurstitels. Het team kwam in een ver verleden ook uit in de F1, zo won Mercedes in 1954 en 1955 ook de wereldtitel voor coureurs.

Tenslotte vinden wij Lotus op de vijfde plek, met 7 constructeurstitels en 6 coureurstitels (tussen 1963 en 1978). Daarachter volgt dan Red Bull Racing: vier constructeurstitels en vijf coureurstitels.

Kanttekening: in tegenstelling tot het officiële wereldkampioenschap voor coureurs, dat in 1950 begon, is het constructeurskampioenschap in 1958 begonnen.

Foto: Red Bull Contentpool

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk