Wat is het kortste F1-circuit?

Wat is het kortste F1-circuit?

door Redactie

Wat is het kortste F1-circuit?

Het kortste circuit van de huidige Formule 1-kalender is uiteraard het Circuit de Monaco. Het stratencircuit van het prinsendom Monaco is verreweg het kortste F1-circuit op de kalender.

Het circuit waarop de GP van Monaco gehouden wordt, heeft een lengte van 3,337 kilometer en is bijna een kilometer korter, dan het op-één-na kortste circuit (Autódromo Hermanos Rodríguez), waarop de GP van Mexico georganiseerd wordt.

Stratencircuit Monaco ook in verleden kortste circuit van Formule 1

Sinds dat het stratencircuit werd gebruikt voor Grand Prix-racing (1929) kende Monaco diverse lay-outs. In de periode tussen 1929 en 1971 bleek het stratencircuit van Monaco zelfs korter. Circuit de Monaco was oorspronkelijk 3,145 kilometer lang en bestond uit veertien bochten.

Waarom Circuit de Monaco het kortste circuit van F1 blijft

Circuit de Monaco blijft een vreemde eend in de bijt. Het stratencircuit is sinds de beginjaren bijna onveranderd qua lay-out. De voornaamste reden? Er is weinig ruimte voor veranderingen aan het circuit in Monaco.

Veel van de bouwwerken rondom het circuit zijn inmiddels tijdloze herkenningspunten waar het prinsendom decennialang om bekendstaat. Deze op elkaar gepakte gebouwen zullen dus niet snel verdwijnen.

Vanwege de krapte waar Monaco om bekendstaat, is de opgave van F1 om het raceweekend in goede banen te leiden des te moeilijker. De motorhomes moeten uitwijken naar een zone buiten het circuit bijvoorbeeld. Ook is het bergen van een beschadigde F1-auto moeilijker in Monaco.

Juiste die historische allure zorgt ervoor dat Monaco een blijver is op de moderne F1-kalender. En dat gaat uiteindelijk niet zonder compromissen aan de kant van Formula One Management. In dat opzicht is het moeilijk voor te stellen dat F1 in zee zou gaan met een nieuw stratencircuit dat korter is dan Monaco.

Tenslotte nog waarom Monaco een uitzondering is en het kortste F1-circuit zal blijven: Om een F1-race te organiseren, dient een locatie de Grade 1-status van FIA te verkrijgen voorhand. Een zekere voorwaarde om die licentie te behalen is dat het circuit een minimale lengte kent van 3,5 kilometer.

Foto: Red Bull Contentpool

F1 FAQ

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk