Wat is het kortste F1-circuit?

Wat is het kortste F1-circuit?

door Redactie

Het kortste circuit van de huidige Formule 1-kalender is uiteraard het Circuit de Monaco. Het stratencircuit van het prinsendom Monaco is verreweg het kortste F1-circuit op de kalender. Het circuit waarop de GP van Monaco gehouden wordt, heeft een lengte van 3,337 kilometer en is bijna een kilometer korter, dan het op-één-na kortste circuit (Autódromo Hermanos Rodríguez), waarop de GP van Mexico georganiseerd wordt.

Stratencircuit Monaco ook in verleden kortste circuit van Formule 1

Sinds dat het stratencircuit werd gebruikt voor Grand Prix-racing (1929) kende Monaco diverse lay-outs. In de periode tussen 1929 en 1971 bleek het stratencircuit van Monaco zelfs korter. Circuit de Monaco kende oorspronkelijk een lengte van 3,145 kilometer lang bestond uit veertien bochten.

Waarom Circuit de Monaco het kortste circuit van F1 blijft

Circuit de Monaco blijft een vreemde eend in de bijt. Het stratencircuit is sinds de beginjaren bijna onveranderd qua lay-out. De voornaamste reden? Er is weinig ruimte voor veranderingen aan het circuit in Monaco. Veel van de bouwwerken rondom het circuit behoren tot het erfgoed van het prinsendom. Deze op elkaar gepakte gebouwen zullen niet zomaar wijken voor het straatcircuit.

Vanwege de krapte in Monaco is de opgave van F1 om het raceweekend in goede banen te leiden des te lastiger. Logistieke uitdagingen? Check. De motorhomes moeten uitwijken naar een zone buiten het circuit. Ook is het bergen van een beschadigde F1-auto moeilijker in Monaco door het krappe karakter.

Maar juist die herkenbaarheid, evenals de historische allure, zorgt ervoor dat Monaco een blijver is op de moderne F1-kalender.

Tenslotte nog een verklaring waarom Monaco ook het kortste F1-circuit blijft: Om een F1-race te organiseren, dient een locatie de Grade 1-status van FIA te verkrijgen voorhand. Een circuit moet tegenwoordig minstens 3,5 kilometer lang zijn om die licentie te verkrijgen.

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk