Lance Stroll

Lance Stroll

door Redactie

Biografie F1-coureur Lance Stroll - dosis talent met nog grotere zak geld

Lance Stroll is F1-coureur bij Aston Martin. Sinds 2019 maakt hij onderdeel uit van het team dat zijn vader Lawrence Stroll kocht en dat in de eerste twee jaar beter bekendstond als Racing Point. Lance Stroll is bij Aston Martin de teamgenoot van viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel. Beide coureurs staan nog in ieder geval in 2022 getekend bij het team.

Wie is Lance Stroll en waarom racet de Canadees in F1?

Lance Stroll is een Canadees-Belgische F1-coureur die racet onder de vlag van Canada. Stroll werd geboren op 29 oktober 1998 in Montreal, Canada. Hij is de zoon van zakenman en miljardair Lawrence Stroll en de Belgische Claire-Anne Callens; een modeontwerpster. Lance heeft een oudere zus, genaamd Chloe. Hoewel Lance Stroll in de F1 te zien is met de Canadese kleuren, bezit de Canadese F1-coureur ook een Belgische nationaliteit.

Het is niet duidelijk hoe oud Lance Stroll was toen hij voor het eerst begon met karten. Wel startte hij er competitief mee in 2008. De Canadees won in 2008-2009 verschillende plaatselijke competities: Coupe de Montreal, evenals Coupe de Quebec - in 2008 won Stroll daarin de Micro Max-klasse en in het jaar daarop de Mini Max-klasse. Ook wist Lance in 2008 het nationale Canadese kartkampioenschap te winnen in de Rotax Micro Max-klasse. Iets wat Stroll ook in Rotax Junior herhaalde op landelijke niveau (2010).

De prestaties van Lance Stroll op weg naar F1

Na enkele soortgelijke successen, Stroll won in 2010 ook nog de Florida Winter Tour (Rotax Mini Max), vond in 2014 officieel de overstap plaats naar de single-seaters. Er is weinig bekend over 2013 in opzicht van de statistieken van Lance, waardoor je kunt concluderen dat het een jaar was van veel privétests en oefenen.

In 2014 liet Lance Stroll wel direct van zich horen: de Canadees won het Italiaanse Formule 4-kampioenschap met het topteam Prema. Ondanks dat Lance vanwege een blessure de laatste ronde miste, eindigde hij comfortabel aan de top, met 331 punten tegenover 237 van de nummer twee (Italiaan Mattia Drudi).

Lance Stroll sloeg ook Formule 2 over, maar racete een jaar langer in F3

Net als Max Verstappen, sloeg Lance Stroll de Formule 2 algeheel over op weg naar de koningsklasse. Lance vertoefde daarentegen wel twee jaar in de Europese Formule 3. In 2015 debuteerde Stroll in die klasse met Prema Powerteam, en sloot het kampioenschap af als vijfde, met zes podiumplekken en één overwinning. Hij kruiste dat seizoen de degens met coureurs als Felix Rosenqvist (P1), Antonio Giovinazzi (P2), en Charles Leclerc (P5). Stroll wist bijvoorbeeld George Russell (P6) en Alex Albon (P7) in de eindklassering te verslaan.

In het seizoen daarop won Stroll met overmacht de Europese F3-titel. 507 punten uit 30 races, waarvan hij er 14 wist te winnen. Zijn Prema-teamgenoot Maximilian Gunther eindigde als tweede, met 320 punten.

Waarom de niet altijd consistente Lance Stroll aardig meekomt in F1

In 2017 debuteerde Lance Stroll in Formule 1 namens Williams. Het eerste jaar werd afgesloten met een P12 in de eindnotering en 40 punten. Stroll kwam drie punten tekort op teamgenoot Felipe Massa en wist in Azerbeidzjan zijn eerste podiumplek te bemachtigen (P3). Een tweede jaar bij Williams liep minder succesvol. Het team was afgezakt naar de achterkant van de grid. Stroll concludeerde 2018 als achttiende met zes punten.

2020 met Racing Point is het jaar waarin hij de prestatie van zijn debuutjaar voorbijstreefde. Lance Stroll pakte zijn eerste pole position en stond tweemalig op het podium. 75 punten en een P11 in de eindstand voor de Canadees. Ter vergelijking: teamgenoot Sergio Perez eindigde het seizoen met 125 punten en een vierde plek.

Het kenmerkt de prestaties van Lance Stroll: af en toe uitschieters, maar een gebrek aan consistentie. Het is dan ook de vraag hoe lang de Aston Martin-coureur nog in de Formule 1 blijft. De gedeelde droom met vader Lawrence leeft nog, maar de prestaties op het circuit, ook in opzicht van de auto, blijken nog steeds niet toereikend genoeg voor grotere successen.

Bron foto: https://www.instagram.com/astonmartinf1

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk