Nicholas Latifi

Nicholas Latifi

door Redactie

Biografie F1-coureur Nicholas Latifi - Canadees kan miljoeneninvestering niet meer gebruiken als doekje voor bloeden

Nicholas Latifi is een Canadees F1-coureur die onder contract staat bij Williams Racing. Latifi debuteerde in 2020 bij het team naast George Russell. Sindsdien reed Latifi uitsluitend voor Williams. In 2022 is Latifi de teamgenoot van Alex Albon bij Williams.

Latifi staat tot en met 2022 vast bij het van oorsprong Britse team. Het is nog de vraag na een reeks van tegenvallende resultaten hoe lang de Canadese F1-coureur nog zeker van zijn Formule 1-zitje is.

Wie is Nicholas Latifi?

Latifi werd op 29 juni 1995 geboren in Montreal, Quebec, Canada. Latifi is een Iraans-Canadese coureur die rijdt met de Canadese nationaliteit. Nicholas is de zoon van Iraans-Canadese zakenman Michael Latifi, CEO van Sofina Foods Inc. De moeder van Nicholas is Marilena Latifi, zij is van Italiaans-Canadese komaf. Nicholas Latifi heeft een zus en twee broers: Soph, Michael en Matthew.

De prestaties van Nicholas Latifi in de karts en single-seaters

Latifi begon op relatief late leeftijd van dertien jaar met competitief karten, in 2009. In de periode tot en met 2012, het laatste fulltime jaar van Latifi in karts, genoot hij van diverse kleine successen. Zo werd Latifi in 2010 tweede in het Canadese nationale kampioenschap karts (Rotax Junior).

In 2012 maakte Latifi zijn debuut in de single-seaters. De Canadees deed toen mee aan de Italiaanse F3 - Europese Series. Hij finishte als zevende in het kampioenschap, met één overwinning en nog een podiumplek.

Hoe Nicholas Latifi vanuit Formule 2 doorstroomde naar F1

In de jaren daarna nam Latifi deel in diverse competities, waaronder de Europese Formule 3, evenals de GP2 series en Formule 2. In het laatstgenoemde kampioenschap wist Latifi als tweede te eindigen in 2019 namens DAMS. Met vier overwinningen en acht podiumplekken sloot hij het jaar af met 214. De winnaar, Nyck de Vries, scoorde 266 punten.

Hoe een langer verblijf van Nicholas Latifi voorbij 2022 een groot vraagteken is

Maar het was Latifi en niet De Vries die een kans kreeg op een gedroomde Formule 1-debuut. Een belangrijke reden waarom Latifi werd getekend destijds was het geld dat de Canadees meebracht. Williams stond in 2020 nabij de financiële afgrond.

Totdat het team van Williams in augustus 2020 de status ‘familiebedrijf’ ophief en in handen viel van Dorilton Capital. Het team is daarmee van een faillissement gered. Teambaas Jost Capito heeft nu vooral een behoefte aan resultaten. Iets wat Latifi in 2022 niet levert. De F1-coureur is telkens achteraan te vinden, terwijl zijn teamgenoot Alex Albon geregeld dicht bij puntenfinishes komt. Of Latifi in 2023 nog in F1 rondrijdt wordt intussen met het raceweekend onwaarschijnlijker.

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk