Nico Hülkenberg

Nico Hülkenberg

door Lysanne

Biografie F1-coureur Nico Hülkenberg - Terug van weggeweest

Nico Hülkenberg is een Duitse autocoureur die al sinds 2010 actief is in de wereld van de Formule 1. Daarnaast heeft hij ook deelgenomen aan de 24 uur van Le Mans race in 2015, deze won hij ook.

Wie is Nico Hülkenberg?

Nicolas "Nico" Hülkenberg werd geboren op 19 augustus 1987 in Emmerik, Duitsland, een paar kilometer van de Nederlandse grens. Dat, evenals een Nederlandse grootouder, zorgt ervoor dat Nico zich redelijk verstaanbaar kan maken in de Nederlandse taal. Op tienjarige leeftijd maakte Hülkenberg zijn debuut in het karten, hij werd onder andere German Junior Karting Champion in 2002 en het jaar erop won hij de seniorentitel in het German Kart Championship.

Hülkenberg wist alleen maar te winnen

Vanaf het moment dat Nico Hülkenberg overstapte naar de Formule-kampioenschap, won hij in elke klasse waar hij fulltime in meereed tot hij bij de Formule 1 aan kwam. Het begon terug in 2005, hier domineerde hij het Formule BMW-kampioenschap en won hij. In 2006 werd hij de eerste coureur van A1 Team Duitsland in de A1GP, ook dit seizoen wist hij te domineren in zijn debuut jaar en te winnen. In 2007 stapte Hülkenberg over naar de Formule 3 Euroseries, hier deed hij maar deels aan mee en werd derde. Het jaar erna deed hij volledig mee en werd hij kampioen. In 2009 reed hij zijn eerste seizoen in de GP2 Series, hier werd hij de eerste coureur die de titel voor het laatste weekend van het seizoen wist te behalen. Datzelfde jaar deed hij ook ervaring op als testrijder bij Williams Racing.

Welkom in de koningsklasse van het formule racen

Nico Hülkenberg maakte zijn debuut in de Formule 1 terug in 2010, in het team van Williams. Sindsdien heeft de coureur in vele verschillende teams gereden, met hier en daar een jaar zonder vaste stoel op de grid. Tijdens zijn debuutjaar pakte Nico Hülkenberg zijn eerste polepositie in Brazilië. In 2011 en 2012 heeft de Duitser gereden voor Force India, maar maakte in 2013 de overstap naar Sauber. Dit bleek de coureur niet al te liggen en besloot voor de seizoenen 2014, 2015 en 2016 terug te gaan naar Force India.

In de jaren 2017, 2018 en 2019 besloot Hülkenberg onderdeel te zijn van Renault, maar in 2020 was hij niet op de vaste grid te vinden. Hier was hij wel twee races te zien, hij moest invallen voor Sergio Perez die positief testte op Corona tijdens een van de races. Ook moest hij Lance Stroll vervangen iets later in het seizoen, omdat hij ziek was geworden.

In 2021 werd bekend gemaakt dat Nico Hülkenberg een reserve- en testcoureur zou worden voor het Aston Martin team, in 2022 mocht hij tweemaal Sebastian Vettel vervangen omdat hij positief testte op Corona. Einde 2022 werd bekend gemaakt dat Nico een vaste zitje heeft op de grid als vervanger van Mick Schumacher bij het Amerikaanse Haas team.

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk