Zhou Guanyu

Zhou Guanyu

door Redactie

Biografie F1-coureur Zhou Guanyu  - eerste Chinees met fulltime F1-contract verrast critici

Guanyu Zhou komt sinds 2021 als debutant uit voor het F1-team van Alfa Romeo. De F1-rookie van Chinese komaf is daarmee de eerste Chinese racecoureur met een fulltime Formule 1-contract.

De teamgenoot van Valtteri Bottas bij Alfa Romeo heeft sinds zijn komst in F1 een prima indruk gemaakt. Zhou pakte direct bij zijn debuut in Bahrein een punt (P10) en moest een handvol potentiële puntenfinishes opgeven door technische DNF’s. Op het moment van schrijven, lijkt de Chinees een stijgende lijn te tonen in zijn prestaties.

Of zijn eenjarige contract, goed voor een grove 30 miljoen dollar aan sponsorinkomsten uit China voor Alfa Romeo, voorbij 2022 verlengd wordt, is discutabel. Maar het is voorlopig iets wat Zhou Guanyu in de tweede helft van het F1-seizoen nog zelf in hand heeft.

Wie is Zhou Guanyu?

Zhou Guanyu werd geboren op 30 mei 1999 in Shanghai, China. Het is momenteel niet duidelijk wie de ouders van Zhou zijn. Wel is bekend dat de jonge Chinees afkomstig is uit een zeer vermogende familie.

Zhou Guanyu begon op zijn achtste met karten. Na een korte stint in zijn vaderland, verhuisde Zhou Guanyu in 2012 naar het Britse Sheffield om karten op een hoger competitief niveau onder de knie te krijgen. In de periode van 2012 tot en met 2014 deed Zhou mee aan verschillende kartcompetities. Zo won hij de Super 1 National Rotax Max Junior, evenals de Rotax Max Euro Challenge (junior).

Hoe Zhou Guanyu promoveerde van de single-seaters naar F1

De Chinese coureur kreeg daarna veel tijd om te verbeteren in de Europese Formule 3 en de Formule 2. In de Europese F3 verbleef Zhou drie jaar, met P7 in de eindstand als hoogste notering (2018). In het laatste jaar bij die klasse, won Zhou ook twee races.

Daarna plakte Zhou nog twee drie jaar eraan vast in de Formule 2, met vijf podiumplekken in het F2-kampioenschap van 2019 (zevende in eindnotering). Ook scoorde Zhou vervolgens zijn eerste overwinning in F2 (en zes podiumplekken), 2020. Tenslotte nog 2021: Zhou sloot F2 af als derde dat jaar met vier overwinningen en negen podiumplekken. Ook schopte hij het tot Aziatisch F3-kampioen in dat jaar.

Zhou Guanyu behoort niet tot de meest overtuigende, jonge coureurs die het tot de Formule 1 schopten in afgelopen jaren. En dat zijn achtergrond en komaf meehelpen, is een feit. F1 kan qua populariteit (en inkomsten) nog flink groeien in China.

Desondanks bouwt de eerste Chinese F1-coureur op een flinke dosis ervaring als fundament, gedurende zijn nog prille loopbaan in de koningsklasse. De resultaten in de eerste helft van 2022 zijn reden tot voorzichtig optimisme. Het is nu echter aan Zhou Guanyu om te bewijzen dat hij echt meer in zijn mars heeft, dan de marketingstunt met een flinke smak Chinees geld.

Bron foto: https://www.instagram.com/zhouguanyu24

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk