5 succesvolste Nederlandse coureurs uit de moderne F1

5 succesvolste Nederlandse coureurs uit de moderne F1

door Cas Zeeman

Nederland staat – als het om autosport gaat – al jaren op de kaart. Na Nederlandse successen in de karts, formuleklassen en sportscars bleven grootse prestaties in de koningsklasse (tot 2016) uit. Maar met Red Bull Racing-coureur Max Verstappen heeft Nederland goud in handen. Dit zijn de 5 meest succesvolste Nederlandse coureurs in de moderne F1.

5. Giedo van der Garde

Van der Garde heeft in zijn carrière 19 Formule 1 races gereden. Na de wereldtitel in de karts en verschillende overwinningen in de formuleklassen, volgde in 2012 zijn F1-debuut als testrijder voor het team van Caterham. Tijdens de kwalificatie van de Belgische GP maakte hij indruk met de derde plaats in Q1 en zijn veertiende startpositie.

In 2014 stapte hij als testrijder over naar Sauber, met als doel een jaar later voor datzelfde team te gaan rijden. Dit kwam er echter uiteindelijk niet van, toen teambaas Monisha Kalterborn andere rijders met meer sponsorgeld aantrok.

4. Robert Doornbos

Dankzij een overwinning in de F3000 op Spa ging Robert Doornbos in 2004 aan de slag als testrijder bij Jordan. Na de overname van Midland bleef Doornbos aan als derde rijder, waarna hij de overstap maakte naar Minardi en teamgenoot werd van een andere Nederlander, Christijan Albers.

Het hoogtepunt van Doornbos’ F1-carrière zijn ongetwijfeld de drie GP’s in 2006 die hij voor het team van Red Bull Racing mocht rijden. Tijdens zijn debuut was hij sneller dan teamgenoot David Coulthard, helaas zonder resultaat.

3. Christijan Albers

Zijn naam kwam net ook al even voorbij. Christijan Albers reed 46 races voor het team van Minardi. Zijn hoogtepunt was de vijfde plaats tijdens de Amerikaanse GP in 2005, waarmee hij vier onmogelijk geachte punten pakte.

In 2014 keerde Albers een paar maanden terug in de F1, als teambaas van het noodlijdende team van Caterham.

2. Jos Verstappen

De nummer 2 van dit rijtje is Jos Verstappen. Verstappen stond een beetje bekend als pechvogel, maar reed desondanks 107 races in de Formule 1. Hij gooide hoge ogen door tijdens zijn allereerste F1-test voor het team van Arrows tijden te noteren die sneller waren dan de neergezette tijden in de laatste Grand Prix.

Na deze test was Verstappen erg gewild bij verschillende teams. Uiteindelijk werd hij aangenomen als testrijder voor het team van Benetton in 1994.

Maar nadat vaste coureur Jyrki Juhani Lehto een wervel brak, mocht Verstappen tijdens de Braziliaanse GP in 1994 de eerste twee races als invaller naast teamgenoot Michael Schumacher starten. In die race kreeg Verstappen een heftig ongeval, waarbij zijn auto over de kop sloeg. Gelukkig was hij ongedeerd. Al kreeg hij direct een reputatie toegespeld door de crash die niet eens zijn schuld was.

De hoogtepunten van Verstappens carrière waren een 3e plaats tijdens de GP van Hongarije die na Brazilië kwam. Hierbij gaf Schumacher Verstappen de gelegenheid om de geplaagde Martin Brundle te passeren en zo de derde plaats veilig te stellen. In België behaalde Verstappen ook de 3e plaats na diskwalificatie van Schumacher.

Max Verstappen

De onbetwiste nummer één in dit rijtje is natuurlijk Jos’ zoon, Max. De 24-jarige Limburger rijdt sinds 2015 in de Formule 1. Eerst iets langer dan een jaar voor Toro Rosso, daarna voor Red Bull. In zijn debuutrace voor Red Bull Racing wist Verstappen gelijk het hart van de F1-fans te stelen door de race in Barcelona op zijn naam te zetten.

Inmiddels is Verstappen 45l7 overwinningen rijker en nog veel meer podiumplaatsen verder. Met als absolute kers op de taart twee opeenvolgende wereldtitel met een derde in zicht.

Iets wat geen enkele Nederlander hem nadeed (of überhaupt in de buurt kwam) wat hem zonder twijfel de meest succesvolle Nederlandse F1-coureur ooit maakt. Een titel die voor altijd in de geschiedenisboeken bovenaan blijft.

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk