Verstappen: 'Jezelf in bubbeltjesplastic wikkelen en thuis blijven mag ook'

Verstappen: 'Jezelf in bubbeltjesplastic wikkelen en thuis blijven mag ook'

door Michael Janiec

Als het aankomt op de evidente gevaren van racen, geeft Max Verstappen toe meer na te denken over de gevolgen van zijn acties achter het stuur van een racewagen. Maar bang zijn? Logischerwijs wil de Red Bull Racing-coureur dat gevoel niet eens ter overweging nemen.

Heel hard rondjes rijden in één van de allersnelste raceklassen? Praktisch onhaalbaar als je emoties jouw rempunten bepalen… Sterker nog: té langaam in dit type Formule 1-auto door de bocht gaan is door het verlies aan downforce en te weinig temperatuur in de banden eigenlijk nog gevaarlijker.

In het verleden ging Top Gear op onderzoek uit om te verklaren waarom de gemiddelde persoon geen echt snelle rondetijden weet te persen uit een echte auto, maar wel uit de digitale tegenhanger in Gran Turismo.

Het simpele experiment werd afgerond met de conclusie dat het verschil in prestaties is te verklaren door de emotie van angst. Want op de limiet een racewagen over het beeldscherm jagen voelt behoorlijk anders dan in de praktijk. Een professionele coureur daarentegen, van jongs af geconditioneerd, zou die angst totaal niet kennen.

Verstappen heeft geen plek voor angst in zijn hoofd

De drievoudig wereldkampioen kreeg de vraag of hij anders met de inherente risico’s van racen omgaat, dan toen hij jonger was: "Ik weet het niet, maar het denkproces is anders. Ik weet hoe ik was toen ik in de Formule 3 reed. Er was geen angst. Ik ben nog steeds niet bang, maar ik denk dieper na over de mogelijke gevolgen van mijn acties. Wat zou er gebeuren als... Daar dacht je toen nooit over na, je reed puur op instinct. In het algemeen neem je als junior coureur wildere risico's dan wanneer je ouder bent", verklaarde de Nederlander op zijn website.

Maar als het wel degelijk zo gevaarlijk is, waarom zou je jouw kind uberhaupt laten racen? Verstappen vindt dat risico’s bij het leven horen: "Die gedachten zijn heel logisch, maar je kind kan ook aangereden worden op een fiets die in Amsterdam rondrijdt. Risico's horen bij het leven, anders moet je jezelf in bubbeltjesplastic wikkelen en thuis gaan bunkeren. Maar natuurlijk denk ik er nog steeds over na."

'Zij weet het en ik weet het'

Volgens de Red Bull-coureur weten ingewijden, verwijzend naar zijn vriendin Kelly Piquet, dat die gevaren erbij horen. Er uitvoerig over praten thuis echter? "Nee, dat doen we niet. Ze komt uit een racefamilie en weet wat er in de sport gebeurt. Ze heeft genoeg meegemaakt in haar eigen familie. Haar vader (Nelson Piquet) heeft na zijn Formule 1-carrière een vreselijke crash gehad in de Indy 500, waardoor hij ernstige schade aan zijn voeten en benen heeft opgelopen. Dat gevaar is er altijd. Zij weet het, ik weet het. Maar je kunt ook uitglijden onder de douche en je nek breken. Die dingen gebeuren, ook op het circuit, helaas", aldus Verstappen.

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk