De Vries verklaart waarom hij harder moet trainen dan Verstappen

De Vries verklaart waarom hij harder moet trainen dan Verstappen

door Michael Janiec

Met het nieuwe F1-seizoen in vooruitzicht, zijn de meeste coureurs onderhand weer volop bezig met intensieve lichamelijke training. Zo ook Nyck de Vries. De AlphaTauri-debutant doorstond met grote moeite zijn invalbeurt op Monza en moest uit de auto geholpen worden. Nyck is vastberaden om zich in nieuwe seizoen volledig te kunnen meten met de huidige lichting en legt uit waarom hij enigszins in nadeel is in vergelijking met Max Verstappen en daarom harder moet trainen.

De Vries realistisch over fysieke training in vergelijking met 'grotere jongens' als Verstappen

Dat Formule 1 qua fysieke fitheid enige gewenning vereist is geen geheim. Voorbij eindeloos ronden lang in één richting met +350 km/u over ovals rijden en de hogere echolonen van motorracen is er eigenlijk weinig vergelijkbaars in de motorsport dat zo een inslag kent op het lichaam van een coureur. Dat heeft natuurlijk te maken met de hoge G-krachten die de koningsklasse typeren.

De zogenaamde vuurdoop is achter de rug voor De Vries. Maar de marathon die 2023 brengt, in de vorm van een compleet F1-seizoen - daarover is hij duidelijk: fysiek topfit zijn is essentieel om mee te komen: “De snelheden en krachten in F1 zijn heel hoog, onvergelijkbaar met andere klassen”, opent hij in gesprek met De Telegraaf.

De Formule E is wat dat betreft toch een niveau lager: “Het is alsof je vanuit een opstapklasse direct naar de F1 gaat”, verklaart De Vries.

De AlphaTauri-coureur is wel wat gewend. Die kans om F1 te bereiken kwam immers niet uit de lucht vallen. De directe vergelijking met Max Verstappen is nooit ver weg, eveneens. Hij houdt het bij zichzelf als het op fysieke training aankomt, wetende dat zijn lichaamsbouw om extra inspanning vraagt.

Een kleinere massa zogezegd - daar moet extra spierkracht tegenover staan in de F1, evenals longinhoud: “Ik ben 1,68 meter lang en weeg 58 kg. Ik kan nog zo sterk zijn fysiek, maar moet hetzelfde niveau aantikken als iemand die 80 kilo weegt. Ik moet dus in verhouding tot iemand als Max eigenlijk nog fitter en sterker zijn. Ook moet ik over dezelfde longinhoud beschikken als dat soort coureurs”, aldus De Vries.

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk