F1 Samenvatting Kwalificatie Britse Grand Prix 2023: Verstappen wederom genadeloos Q3, McLaren maakt comeback met P2 en P3

F1 Samenvatting Kwalificatie Britse Grand Prix 2023: Verstappen wederom genadeloos Q3, McLaren maakt comeback met P2 en P3

door Michael Janiec

Max Verstappen heeft zijn zevende pole gepakt bij de kwalificatie van de Britse Formule 1 Grand Prix. De Nederlander wist op het cruciale moment een ijzersterke ronde eruit te persen op verse softs in Q3. Lando Norris sluit aan op P2 met daarachter Oscar Piastri op P3. Lees hier de samenvatting terug met de hoogtepunten uit de kwalificatie van de Britse F1-Grand Prix!

F1 Samenvatting Kwalificatie Britse GP 2023: Q1 in stroomversnelling door het weer

Een roulette in Q1 van de kwalificatie. De omstandigheden blijken een dilemma. Slicks of intermediates? De keuzes lopen uiteen. De meerderheid kiest voor de zachte banden, behalve de Ferrari-coureurs en die van Haas. Alex Albon wisselt op het allerlaatste moment toch nog om aan de rode banden.

De boordradio van Charles Leclerc bevestigt: direct terug naar de pits en slicks eronder eveneens.

Een droge lijn, geholpen door de voorgaande F2-race, doemt op. Paars voor Fernando Alonso is S1, paars in S2 voor Lewis Hamilton... maar dan? De Mercedes-coureur spint in het rondte en kan maar net ontsnappen van het ingraven in de grindbak. Zijn achterkant breekt plots uit bij het insturen van de Hangar Straight... het publiek schrikt collectief. Hamilton rijdt door op dezelfde set banden.

Intussen meldt Max Verstappen zich bovenaan: 1:33.535s. Perfecte timing voor de banker lap.

Alonso duikt daar 2 seconden onder weliswaar, maar de Red Bull-coureur verbetert nogmaals, naar P2 (+0.708s). Zijn teamgenoot Sergio Perez komt bij eerste poging niet verder dan P10 en begint direct verder af te zakken.

Daartussen doet Nyck de Vries prima zaken een P5, een tiende sneller dan Yuki Tsunoda.

Hamilton herstelt en pakt een P6. Perez is inmiddels afgezakt naar P18. De Mexicaan verbetert naar P12, matig. Zeker aangezien Verstappen er in de tussentijd weer de snelste ronde eruit perst.

De lichte regen zou aanhouden, maar het is nog steeds droog genoeg voor de slicks... Dat bewijst De Vries wel: P4.

Penarie bij Williams. Het eerdere tempo van Alex Albon is in deze omstandigheden zoek. Zijn rookie-teamgenoot Logan Sargeant mist de bocht en stuitert enige centimeters over kerb.

Met nog iets meer dan drie minuten in de Q1 van de kwalificatie slaat de Haas-bolide van Kevin Magnussen af. Rode vlag en waarschijnlijk einde verhaal voor de Deen die op P16 staat. De rest die nog broodnodig moet verbeteren is daarmee overgeleverd aan we weergoden. Perez, dicht bij de gevarenzone met P14, wacht alvast bij de uitgang van de pitstraat. De takelwagen komt eraan te pas.

Om 15:25 uur wordt de kwalificatie op Silverstone eindelijk hervat. Het is spekglad in de pits: Max Verstappen glijdt een beetje door met onderstuur bij insturen en sloopt zijn voorvleugel op de muur. Een nieuwe eronder en snel door. De Nederlander staat nog steeds P2, toch kiest hij voor zekerheid, net als Alonso op P1. Iets droger inmiddels en één poging op de slicks. Alles of niets.

Perez heeft vrij, de rest erachter is aan het aandringen. De Mexicaan stoot door naar P1, maar Albon pakt de snelste tijd. Sargeant op P2! De verbeteringen komen pijlsnel, maar niet bij iedereen... Zo snel zelfs dat Perez helemaal terugzakt naar P16. Bizar. Ook De Vries weet niet snel genoeg een ronde uit de mouw te schudden (P19).

Q2: lijn droogt snel nu zon door breekt

Vechten, corrigeren en vooral met het mes tussen de tanden: de omstandigheden op Silverstone blijven listig. Kaft van koren scheiden deze middag: lef en wagencontrole zogezegd. Alonso pakt P1 in eerste stint van Q2, gevolgd door Albon en de twee Ferrari-coureurs. George Russell komt niet verder dan P10 en Hamilton moet ook wel vanaf P12. Enkele tellen later verbeteren beide. De zon begint door te breken en de deels natte lijn droogt mogelijk nog verder op. Nog 6 minuten. De regen zou de komende minuten ook moeten uitblijven.

Geen minuut om te verspillen: De vijf Britten in Q2 leveren (inclusief Albon) weten te leveren, tot genoegen van het publiek dat bij elke toptijd juicht.

De 1:28.042s van Norris toont aan dat het zo goed als droog is. Verstappen is op weg met twee keer paars... 12:702s en de snelste tijd. De tijd is om en de laatste tijden komen één voor één. P11 tot en met P15 verbetert niet en de Mercedessen kunen daardoor hun poging afbreken. Met de hakken over de sloot enerzijds (P8 Hamilton en Russell op P10).

Pole position shoot-out op droog Silverstone in Q3

In lijn met verwachtingen: Iedereen doet een poging, maar het is Verstappen die met afstand doorknalt naar P1: 1:27.084s. Ruim zes tiende van een seconde sneller dan Hamilton op P2. De enige twee coureurs op het asfalt met een verse set.

Alle de laatste tien coureurs in Q3 wachten tot de laatste minuten voor maximale grip. Leclerc pakt paars in eerste sector, maar verliest dan tijd en heeft nog maar 0.001s op de Red Bull provisional pole-sitter. Leclerc redt het niet... Sainz ook niet net niet. Verstappen verbetert alsnog en pakt pole, nipt voor Lando Norris en Oscar Piastri!

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk