Pre-season F1-test Bahrein 2023 samenvatting: Verstappen heer en meester op dag 1

Pre-season F1-test Bahrein 2023 samenvatting: Verstappen heer en meester op dag 1

door Redactie

Het F1-seizoen is officieel begonnen met de F1-testdagen in Bahrein vooraf aan de eerste Grand Prix op dezelfde locatie een week later. Max Verstappen noteerde namens Red Bull Racing de snelste tijd in de RB19 in beide sessies. Lees hier alles over de hoogtepunten en bijzonderheden tijdens de ochtend van de eerste pre-season F1-testdag op Bahrain International Circuit.

Pre-season F1-test Bahrein 2023 dag 1: Verstappen smaakmaker in middag

Klokslag acht uur Nederlandse en de eerste F1-coureurs staan te popelen bij de uitgang van de pitstraat. Groen licht. Al snel zien wij de Ferrari SF-23 van Carlos Sainz, inclusief een aero-rake om metingen uit te voeren van de luchtstroom.

Met nog geen tien minuten op de klok, staat al de eerste F1-auto stil. Rode vlag. Het is de Aston Martin van reserverijder Felipe Drugovich. Balen, maar niet ongebruikelijk. Een domper voor de invaller die door het uitvallen van Lance Stroll kostbare testkilometers misloopt.

Max Verstappen opent met de snelste tijd, met daarachter George Russell en Carlos Sainz.

Een streng kijkende Toto Wolff staat voor de garagebox van Mercedes. Gaat de W14 de oplossingen bieden voor de problemen uit 2022? Mercedes zou tijdens de filmdag een lastige eerste kennismaking hebben beleefd met de nieuwe F1-bolide.

Sessie hervat na eerste en enige rode vlag

8:30 - groen licht. Iedereen behalve Drugovich is buiten. Verstappen pusht weer direct: nog steeds de snelste; rijdt er twee seconden af. Hij zit daarmee in de midden 1:35’s, maar is nog ruim vijf seconden langzamer dan de pole tijd uit 2022. Je koopt er weinig voor. Tegelijkertijd zet hij daarmee wel de toon wie de regerend wereldkampioen is.

Een 1:34:895 volgt voor de Nederlander. De eerste indruk is goed, de verbeteringen lijken makkelijk te komen. Hij meldt zich kortstondig in de pits en gaat direct weer naar buiten. Verstappen bepaalt het tempo en is daar uitzonderlijk in wederom. Constant op de baan en ook op de limiet. Onheilspellend, maar ook essentieel voor data verzamelen.

En dan meldt Sainz zich vooraan met twee paarse sectoren: 1:33.767 voor de Spanjaard. Opvallend: de neus van zijn F1-auto deukt in bij hoge snelheid. Het mag niet. Verbaasde gezichten bij Ferrari; niet helemaal de bedoeling, lijkt het.

Eerste pre-season ochtend van testdag verloopt rustig

Nico Hulkenberg meldt zich op de tweede positie, een tiende sneller dan Verstappen en een seconde achter Sainz. Verstappen staat in zijn box met bijna 75 minuten achter ons.

Drugovich mag het weer proberen. Er is tijd verloren, maar het kon erger. Lang duurt het niet, hij staat weer binnen en nog steeds geen genoteerde tijd.

Een 1:33.671 voor Alex Albon namens Williams: de snelste tijd. Even later zet Verstappen weer aan, dit maal op de hardere mediums. Groen, paars, paars: 1:33.593 en terug aan kop.

Voor nu lijkt het antwoord daarop van Mercedes te ontbreken. Russell staat zevende, drie seconden achter de benchmark. Ferrari weet wel te antwoorden. Op mediums scherpt Sainz aan naar een 1:33.253. Ook Verstappen gaat harder, maar moet +0,340 toegeven op de softs en is daarmee tweede.

Zonder veel noemenswaardigheden passeert het tweede uur van de F1-test. Russell is opgeklommen naar P5 (+0,9s), terwijl debutant Oscar Piastri zijn McLaren naar de achtste tijd rijdt.

Een beeld dat ook in het derde uur grotendeels onveranderd is: geen uitvallers en géén uitstapjes naar de bandenstapel. Het is wat rustiger op de baan nu, de data die is vergaard, moet verwerkt. Ook komen er nieuwe testonderdelen op de auto’s.

Verstappen meldt zich dan in de driekwartier voor vallen van de vlag eindelijk weer bovenaan met een 1:32.959. Opvallend snel voor de eerste dag als je beseft dat de pole van vorig jaar een 1:30.558 is.

Geheimzinnige VSC

In het laatste kwartier wordt dan nog een virtual safetycar in het leven geroepen. De reden waarom: onduidelijk. Wellicht ook even die systemen testen? F1-coureurs krijgen in zulke gevallen namelijk direct een melding in de auto en worden gemaand een bepaalde snelheid aan te houden die weer uitgelezen wordt en naar de FIA wordt gestuurd.

VSC stopt met acht minuten te gaan. Verstappen leidt dan met 69 rondes, daarna Sainz, Albon en Guanyu Zhou en op P5 Russell. Op de zesde plek vinden wij Hulkenberg, P7 Drugovich en P8 Yuki Tsunoda. Tot slot nog Pierre Gasly op de negende stek en debutant Oscar Piastri als de hekkensluiter op P10. Albon klokte de meeste ronden, gevolgd door Sainz en dan Verstappen.

En zo loopt de sessie even later af. Vanmiddag het vervolg met wederom Max Verstappen in de wagen!

Tweede deel van de eerste testdag

In de eerste dertig minuten blijft het rustig op de baan. Max Verstappen is als eerste terug op het asfalt te vinden, hier is hij nog niet sneller dan de 1:32.959, die hij eerder reed.

Als snel volgt Nyck de Vries in zijn AlphaTauri met een veel langzamere en voorzichtigere ronde dan Verstappen, een verschil van ongeveer vijf seconden.

Ook is Logan Sargeant te vinden op de baan in zijn Williams, wel staat hij met zijn rondetijd bijna helemaal onderaan de lijst.

Daarnaast proberen Charles Leclerc en Lewis Hamilton aan te scherpen. De Monegask is 1,937 seconden langzamer dan Max Verstappen en de Brit 2,999 seconden.

Fernando Alonso is na pakweg een uur ook eindelijk begonnen aan zijn eerste rondes, hij staat nu op de elfde plek.

Hamilton weet sneller te rijden, en is op dat moment 0,942 seconden langzamer dan Verstappen. Hiermee staat de Brit voorlopig op de vijfde plek.

Charles Leclerc heeft zijn tijd kunnen verbeteren van 1,937 seconden langzamer dan Verstappen, naar 1,393 seconden. Hiermee is hij naar de zevende plek opgekropen. Sainz die vanochtend reed, blijft qua snelheid op de tweede plaats staan.

Alonso verbetert naar de vijfde plek (+0,805) en Charles Leclerc is afgezakt naar de achtste plek. Ook kruipt Lewis Hamilton steeds hoger in de lijst, op de derde plek met maar 0,5 seconden achter de tijd van Verstappen (1:32.959).

Met nog twee uur en vijftien minuten op de klok, weet Max Verstappen de snelste tijd te verbeteren. Na paars in de eerste en tweede sector, staat die tijd nu op 1:32.837. Ondertussen is Nyck de Vries te vinden op de dertiende plek (+1,945). Lando Norris en Esteban Ocon weten hun persoonlijke tijd wel te verbeteren, maar blijven allebei onder aan de lijst staan.

Laatste uur van de eerste testdag

Logan Sargeant weet zichzelf met grote stappen omhoog te kruipen in de lijst, de Williams staat nu op de tiende plek. Ook heeft Lando Norris een grote stap gemaakt met zijn tijd, hij vliegt van de negentiende plek naar de achtste.

En dan trekt Alonso nog eentje uit de 'hoge hoed'. De tweevoudig wereldkampioen schiet naar de tweede tijd, drie honderdste van een seconde achter Max Verstappen.

Nyck de Vries beleeft een goede eerste testsessie bij zijn nieuwe F1-team. De AlphaTauri-debutant is op zijn eerste testdag al sneller dan zijn teamgenoot Yuki Tsunoda. Het is maar een tiende van een seconde en zegt niets over de brandstof levels in de auto's van beide heren. Maar toch: hij is niet mijlenver verwijderd van zijn jongere teamgenoot en dat is bemoedigend.

Pre-season F1-test Bahrein 2023 samenvatting: Verstappen heer en meester op dag 1

Formule 1

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk