F1 TV of Viaplay? Check voor- en nadelen in één overzicht!

F1 TV of Viaplay? Check voor- en nadelen in één overzicht!

door Redactie

Als Formule 1-kijker ken je het wel, de keuze tussen Viaplay of F1TV. Wij maken een overzicht met alles voor- en nadelen van de twee streamingdiensten.

F1TV of Viaplay?

Op basis van reviews is er niet veel te zeggen over welke streamingdienst nou beter is. Wel komen vanuit F1TV de meeste positieve reviews. Die komen voornamelijk van mensen die niet tevreden waren met de service Viaplay.

De positieve reviews van Viaplay zijn vooral gebaseerd op de kwaliteit van de presentatoren, analisten en commentatoren tijdens de F1-uitzendingen, zoals Shakedown. Wel is alles bij Viaplay in het Nederlands. Iets wat bij F1TV niet helemaal het geval is, aangezien die F1-streaming dienst nternationaal is.

De optie bestaat bij F1TV wel om het commentaar van Viaplay aan te zetten tijdens live-uitzendingen, maar het programma er omheen is nog steeds in het Engels dus.

Extra’s

Bij Viaplay krijg je in je pakket, series, films en nog veel meer sporten die je kan streamen. Waaronder de Premier League (Engels voetbal), Bundesliga (Duits voetbal), hockey, darts en handbal.

Bij F1TV zal het je niet verbazen dat je ook alleen maar Formule 1 te zien krijgt. Wel heb je daar de beschikking over een database met vele jaren aan volledige races en (lange) samenvattingen van ouder materiaal. Ook tref je bij F1TV diverse documentaires over de koningsklasse. Iets dat bij Viaplay ook het geval is overigens, met recent de gepubliceerde documentaire over de weg van Nyck de Vries naar Formule 1, genaamd 'Durf te dromen'.

Streaming kwaliteit 

Volgens F1TV kunnen de F1-uitzendingen live gestreamd worden met FULL HD (1920x1080) als maximale setting. De stream kan daarbij maximaal 50 beelden per seconde aan. Viaplay zou een soortgelijke bandbreedte aanbieden, maar veel fans klaagden over de kwaliteit. De kwaliteit zou soms zakken richting 720p, waarbij de beelden korrelig oogden, en de app is niet altijd even stabiel.

Bedrag

Op basis van de diversere keuze bij Viaplay betaal je begrijpelijk iets meer. Waar bij Viaplay het bedrag 15,99 euro per maand is. Is dat bij F1TV 7,99 euro. Ook zou je bij F1TV een abonnement van 2,99 euro af kunnen sluiten. Weliswaar krijg je dan alleen de samenvattingen en bijbehorende Formule 1-documentaires en niet de live-uitzendingen van F1. De variant van 7,99 euro heet ook wel ‘F1TV Pro’.

Complete ervaring?

F1TV biedt een functie die bij Viaplay ontbreekt, namelijk de mogelijkheid om op tot zes verschillende apparaten de live-uitzending te kijken tegelijk. Let wel: het betreft hier de verschillende kanalen, zoals onboard-beelden, de live-timings, naast dus het kanaal, waarop de race uitgezonden wordt, die maar op één scherm gekeken kan worden live. Voor sommige mensen de ultieme ervaring, maar je kunt het niet echt delen.

Wie toch kosten wil besparen op Viaplay, kan besluiten om het account, en dus de maandelijkse/jaarlijkse abonnementskosten, te delen. Viaplay staat namelijk toe om tegelijk te kijken met een ander via een ander apparaat.

Nieuwe abonnees kunnen overigens rekenen op een korting van 2 euro per maand in het eerste jaar, terwijl bestaande KPN-klanten zelfs op een korting van 60 euro op een jaar kunnen rekenen, als zij Viaplay nemen om F1 te kijken.

Conclusie

Voor Formule 1 fans die het niet uitmaakt welke taal je commentator spreekt, is F1TV de goedkopere en mogelijk de completere keuze voor de (Engelssprekende) purist. Maar ben jij een bredere sportliefhebber en kijk jij ook met smacht naar voetbal, handbal etc? Dan is Viaplay completer, al helemaal als volledige, Nederlandse verslaggeving een must is.

Onderaan de streep mis je niets van de actie met één van deze F1-abonnementen. Belangrijk om te benoemen: waar je bij F1TV nog de volledige races van afgelopen jaren kunt terugkijken, verdwijnt de optie om bijvoorbeeld de laatste F1-race terug te kijken bij Viaplay opvallend snel.

Alternatieven?

Je kunt ook elders terecht voor Nederlandstalige F1-content, als je al bijvoorbeeld klant bij Ziggo bent. Ondanks dat Ziggo de rechten kwijt is, besteedt de provider nog steeds uitgebreid zendtijd aan de F1. Denk daarbij aan Ziggo Sport Formule 1 Café.

Tot slot is er ook nog Grand Prix Radio van Olav Mol en cohorten om te kunnen luisteren naar het commentaar van de bekende stem van F1 in Nederland. Of ja, van België tegenwoordig. Goed om te weten: in zo een geval is het gebruiken van een VPN mogelijk nodig.

Formule 1

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk