F1-wintertests 2024: sessietijden en alle info op een rij!

F1-wintertests 2024: sessietijden en alle info op een rij!

door Michael Janiec

Het nieuwe jaar is aangebroken en dat betekent dat wij vrij snel aan het nieuwe F1-seizoen mogen starten. Maar voordat het zover is, reist F1 alvast af naar Bahrein voor de wintertest. Waarom precies en wanneer deze wintertest plaatsvindt, ontdek je in dit overzicht met de voorlopige planning en achtergrondinformatie!

F1-wintertest 2024: 21-23 februari in Bahrein

De Formule 1 wintertestperiode, een cruciale opmaat naar het langverwachte seizoen van 2024, vindt plaats op 21-23 februari 2024 op het Bahrain International Circuit in Bahrein. Dit jaar is het wintertesten wederom aan de korte kant: er staan slechts drie circuitdagen bestaand uit twee sessies ieder op het programma, in tegenstelling tot de traditionele vierdaagse van voorgaande seizoenen.

Mede vanwege de nagenoeg zelfde technische reglementen in het nieuwe seizoen is besloten om het bij drie testdagen te houden en zo kosten te drukken.

Terwijl jarenlang in Barcelona afgewerkt werden, is sinds 2023 besloten om de voorbereidingen naar het circuit van Bahrein te verplaatsen - vlak voor de eerste race van de kalender, die een week na de wintertestdagen plaatsvindt op 2 maart 2024.

Het Bahrain International Circuit, gelegen in Sakhir, Bahrein, zal opnieuw dienen als locatie voor de F1 wintertests. Het circuit, dat bekend staat om de snelle bochten en uitdagende woestijnomgeving, is sinds 2004 gastheer van de Grand Prix van Bahrein.

Het doel van testen

De driedaagse testperiode is de eerste echte kans voor de F1-teams en coureurs om de nieuwe auto voor 2024 te testen.

Zo snel mogelijk correlatie vinden tussen de simulator en het circuit, hoe de nieuwe bolide zich dus in 'echte' omstandigheden gedraagt, is daarbij één van de prioriteiten.

De teams gebruiken deze testtijd om data te verzamelen, verschillende setups te evalueren en de auto's (in grote lijnen) af te stellen voor het komende seizoen.

Dat de Formule 1-teams een week na de wintertest op hetzelfde circuit het seizoen aftrappen, biedt een zeker houvast, omdat de hoeveelheid trainingsminuten vooraf aan de eerste race aanzienlijk toenemen. Er is nog enige spelingsruimte voor aanpassingen maken evengoed. Echter, binnen een week na de wintertest met grote upgrades op de proppen komen is uit den boze sinds de invoering van het budgetplafond.

Mede omdat ieder team met maar één auto deelneemt aan de wintertest, kan grote schade rijden het team al vroeg op een achterstand zetten in de ontwikkelingstijd. Niet enkel vanwege de reparatietijd. Geen kilometers kunnen maken betekent geen data - wat je inmiddels het levensbloed kunt noemen van de moderne Formule 1. En zo vroeg in het seizoen zijn reserveonderdelen, zoals voorvleugels en vloeren, gewoon nog schaars.

Inzichten in onderlinge verhoudingen

Hoewel de testresultaten niet altijd een directe weerspiegeling zijn van de prestaties in het constructeurskampioenschap, kunnen ze inzichten geven in de relatieve sterktes van de teams en coureurs. Factoren, zoals hoe stabiel de auto in de bochten ligt, verklappen ook al enigszins de slagvolgorde, evenals hoeveel tijd het team bijvoorbeeld in verhouding tot de concurrentie weet te vinden bij de testdagen.

Terwijl teams traditiegetrouw bij de eerste wintertestdag nog niet echt het achterste van de tong laten zien qua performance, geven de kwalificatieruns op de derde dag meestal een beter beeld.

Tijdschema F1-wintertest 2024

Dag 1: woensdag 21 februari

Sessie 1: 08:00 - 12:00 uur: Verstappen, Leclerc, Ocon, Magnussen

Sessie 2: 13.00 - 17:00 uur: Verstappen, Sainz, Gasly, Hulkenberg

Dag 2: donderdag 22 februari

Sessie 1: 08:00 - 12:00 uur: Perez, Gasly, Hulkenberg

Sessie 2: 13:00 - 17:00 uur: Verstappen, Ocon, Magnussen

Dag 3: vrijdag 23 februari

Sessie 1: 08:00 - 12:00 uur: Perez, Ocon, Magnussen,

Sessie 2: 13:00 - 17:00 uur: Perez, Gasly, Hulkenberg

* Tijden ter referentie, kunnen afwijken van definitief tijdschema.

Op een later tijdstip zullen alle teams bekendmaken welke coureurs tijdens de testsessies in actie komen.

F1-wintertest 2024 live volgen

De F1-wintertests 2024 worden live uitgezonden op F1TV Pro, de officiële Formule 1-streamingdienst. De uitzending omvat alle drie de testsessies die van 21 tot 23 februari worden gehouden op het Bahrain International Circuit. Kijkers krijgen live timing, onboard camera's en deskundig commentaar te zien.

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk