Haas weerspreekt samenwerken met Rusland en verbreken sancties

Haas weerspreekt samenwerken met Rusland en verbreken sancties

door Matthijs Bos

Haas, het Amerikaanse Formule 1 team, ligt onder vuur. Het zou namelijk Russische sancties hebben overtreden. Haas heeft nu een verklaring uitgegeven waarin het suggereert dat een rapport over de overtreding van de Russische sancties volledig vals is. PBS, een Amerikaanse zender, beweerde dat Haas machines en onderdelen aan Rusland had geleverd.

Haas onder vuur na band met Rusland?

Het Amerikaanse PBS beweert dat Haas-maschines in Rusland werden gebruikt. Haas zegt dat deze maschines gescheept worden voordat de sancties van kracht werden. Haas verklaarde dat het de samenwerking met zijn Russische distribiteur heeft beeindigd.

"Op 3 maart 2022, kort na de Russische inval in Oekraïne, heeft Haas Automation de relatie met zijn enige bestaande onafhankelijke distributeur voor Rusland en Wit-Rusland, Abamet Management, volledig beëindigd. Sinds die datum heeft Haas geen machines, onderdelen of software meer verkocht of verscheept aan Abamet of iemand anders in Rusland. Dit cruciale feit werd duidelijk gemaakt aan de PBS-verslaggever voordat het verhaal werd uitgezonden. Bovendien heeft Haas op het moment dat het zijn relatie met Abamet in maart beëindigde, vrijwillig 50 bestaande machinebestellingen van Abamet geannuleerd, ook al waren die bestellingen mogelijk toegestaan onder de toenmalige Amerikaanse exportcontrole- en sanctieregelgeving."

Verklaring Haas

Haas werd zelfs nog verbonden met het Russische leger. Daar zouden ze steunverlener van zijn. "Bittere ironie" noemde Haas het. Eerder was er al de stukgelopen alliantie tussen Haas en Nikita Mazepin. Mazepin droeg namelijk de Russische vlag op de auto. Na de inval van Oekraïne werd Mazepin uit het team gezet.

"In een tijd waarin de Amerikanen worstelen om de meest effectieve gedragslijn te ontwikkelen ter ondersteuning van Oekraïne, is het extreem onverantwoordelijk dat PBS deze slecht onderbouwde hit presenteert, waarin fundamentele feiten worden genegeerd en andere feiten worden beweerd die duidelijk onjuist zijn."

Formule 1

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk