‘In Q1 geknakte Perez rijp voor de sportpsycholoog’ - Helmut Marko

‘In Q1 geknakte Perez rijp voor de sportpsycholoog’ - Helmut Marko

door Michael Janiec

Sergio Perez is in zak en as na zijn P16-kwalificatie voor de Canadese Grand Prix. Maar waar de Red Bull-coureur naderhand sprak over een duidelijk gebrek aan snelheid van zijn RB20, zit de vork anders in de steel volgens teamadviseur Helmut Marko. Perez legt het namelijk op psychologisch vlak af.

Ronduit zorgwekkend, en eigenlijk vooral incompetent - zo kan de professionele respons van Sergio Perez omschreven worden in reactie op het bijtekenen bij Red Bull Racing. Want nu de voorhoede zowat in elkaars versnellingsbak zit tijdens de kwalificaties, is één ding duidelijk: het nog altijd aanwezige deficit van de Mexicaan op zijn teamgenoot Max Verstappen zet de deur wagenwijd open voor de rivalen. Anders gezegd: de constructeurstitel is geen zekerheid meer zo.

Perez 'dissocieert' erop los na Q1-exit in Montreal

Perez uitte na de kwalificatieflater zijn frustraties en gaf een gebrek aan grip achter en bandenproblemen de schuld van zijn slechte prestaties: “Het was een totale ramp. Ik kreeg gewoon geen grip. Het probleem zat hem vooral in de achterkant, de achteras. Het voelde een beetje slechter."

Hij merkte op dat zijn auto tijdens de laatste training juist beter aanvoelde, waardoor de problemen tijdens de kwalificatie de te verrassender waren.

Perez suggereerde dat de late terugkeer naar de pits in Q1, met nog ongeveer vijf minuten op de klok, zijn bandenmanagement in gevaar bracht: “Ik denk dat het een heel vreemde gewaarwording was voor veel auto's daarbuiten”, meldde de Mexicaan, verwijzend naar de vergelijkbare problemen in Q2 van Ferrari. "Het duurde even om de band echt aan te krijgen", voegde hij eraan toe.

Ondanks het teleurstellende resultaat is Perez vastbesloten om terug te vechten in de race.“Ik ben boos op mezelf. We zijn een team en het is geen ideaal moment voor ons, maar we richten ons volledig op morgen en hopelijk kunnen we iets redden en wat punten scoren. Het weer kan ons hopelijk helpen, het kan dingen onvoorspelbaar maken en we zullen zien wat we met de strategie kunnen doen."

Dr. Marko: 'Probleem van Perez niet de auto maar psychologisch'

Helmut Marko heeft weinig boodschap aan de suggesties dat het aan de auto lag: “Het ligt niet aan de auto, dat zie je bij Max”, vertelde de teamadviseur aan ServusTV. Verstappen wist immers de pole tijd van George Russell tot op de duizendste te evenaren, klonk het.

"Het was close en als de omstandigheden veranderen, vindt hij (Perez) het veel moeilijker. Maar het feit dat het al de derde keer gebeurt dit jaar, is pijnlijk", vertelde Marko.

Marko benadrukte dat de problemen van Checo niet te wijten waren aan de auto, maar eerder aan zijn mentale aanpak: “Banden, achteras of wat dan ook, het ligt niet aan de auto. Dat zie je ook bij Max. Ik denk dat het meer psychologisch is."

Het is alom bekend dat de zesvoudig Grand Prix-winnaar in het verleden een beroep heeft gedaan op een sportpsycholoog om zijn prestaties te verbeteren. Het is onbekend of Checo er nog steeds gebruik van maakt. Maar met de recente tegenslagen in het achterhoofd is er in ieder geval genoeg stof om over te praten met een professional...

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk