Russell spreekt nieuw idee sprintformaat tegen: 'Dat zou totaal niet werken'

Russell spreekt nieuw idee sprintformaat tegen: 'Dat zou totaal niet werken'

door Jarlo

Mercedes-coureur George Russell heeft onlangs laten weten geen fan te zijn van een nieuw sprintformaat, waar onder anderen Red Bull Racing-teambaas Christian Horner en Red Bull Racing-coureur Sergio Perez zich over uitspraken.

Sprintraces (of sprintweekenden) werden geïntroduceerd in 2021. Daarbij was de kwalificatie op vrijdag, wat de startopstelling bepaalde voor de sprintrace op zaterdag. De uitslag van de sprintrace zou dan uiteindelijk op zijn beurt weer de startopstelling bepalen voor de race op zondag.

Sinds het afgelopen Formule 1-seizoen in 2023 is dit formaat aangepast. De sprintrace op zaterdag dient niet langer meer als 'kwalificatie' voor de race op zondag, maar als een race op zichzelf. 'Sprint shoot-outs' werden in het leven geroepen, om een aparte startopstelling te bepalen voor de sprintrace. Kwalificatie op vrijdag dient daarbij gewoon voor de startopstelling voor de race op zondag.

Verdeelde meningen onder coureurs omtrent sprintformaat

Verschillende F1-coureurs hebben zich al uitgelaten over het huidige sprintformaat. Twee voorbeelden zijn de coureurs van Red Bull Racing. Zo heeft Max Verstappen al ontelbaar veel keren laten weten een hekel te hebben aan sprintweekenden. Aan de andere kant, ziet Sergio Perez juist potentie in de sprintweekenden. De Mexicaan heeft een tijdje terug gesuggereerd naar een nieuw sprintformaat, waarbij een zogenaamde omgekeerde grid gehanteerd wordt voor de echte race.

Russell: 'Het nieuwe sprintformaat zou daarom niet werken'

Russell was onlangs in gesprek met de media, en legde daar uit waarom hij, in tegenstelling tot Horner en Perez, het laatst besproken sprintformaat niet ziet zitten. De Brit sprak hierbij uit ervaring van zijn tijd als Formule 2 en Formule 3 coureur.

"Mijn persoonlijke mening is dat ik niet denk dat races met een omgekeerde grid zullen werken. Puur omdat ik heb geleerd toen ik in de Formule 2 en Formule 3 racete, dat als je de tien snelste auto's hebt, de meest uitdagende auto om in te halen degene is met wie je direct aan het vechten bent. Als je de grid omdraait, heb je de snelste auto op de tiende plaats, die de op een na snelste auto op de negende plaats probeert in te halen, die de op twee na snelste auto op de achtste plaats probeert in te halen. Elke auto probeert dus zijn meest directe concurrent in te halen. Wat je waarschijnlijk zult zien is dat het gewoon een DRS-trein wordt, waar iedereen moeite heeft om elkaar in te halen. Het concept zal daarom niet werken."

George Russell - Mercedes-coureur

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk