Samenvatting F1 GP Emilia-Romagna 2024: Cliffhanger ontknoping en zege voor Verstappen

Samenvatting F1 GP Emilia-Romagna 2024: Cliffhanger ontknoping en zege voor Verstappen

door Michael Janiec

Een ontknoping zoals je in films ziet: de winnaar van de Grand Prix van Emilia-Romagna leek vroeg in de race vastgesteld, maar een opkomende Lando Norris had daar toch een andere voorstelling bij. Lees hier de samenvatting terug van de Formule 1 GP van Imola.

Samenvatting F1 Grand Prix van Emilia-Romagna 2024: de start

Bij de start kan Max Verstappen een minimale voorsprong behouden op Lando Norris richting de eerste bocht. Terwijl Norris enige momentum verliest, weet Verstappen een klein gat te slaan. Een gat dat vervolgens geleidelijk groter wordt. De raceleiding en daarmee de mogelijke overwinning op het circuit waar inhalen moeilijk is, is binnen handbereik.

De start verloopt zonder verdere incidenten.

Inhalen is, zoals verwacht, lastig en het zal aankomen op de langste adem.

De concurrentie weet dat de banden zo lang mogelijk uitsparen en bij Verstappen proberen te blijven de enige optie is. Het pace van de Red Bulls na de stroeve vrije trainingen is over een ronde bewezen, maar over een raceafstand valt dat nog te bezien niettemin.

Pech voor Alex Albon: het kunstje van vorig jaar dat punten opleverde, valt in het spreekwoordelijke water. De vroege pitstop moet opnieuw na een hachelijke ronde - een loszittende wielmoer is de boosdoener. Geen DNF gelukkig, maar stijf laatste na de tweede stop.

Ook Tsunoda en Ricciardo kiezen voor de vroege stop, evenals Fernando Alonso.

Vroege éénstopper of toch andere strategie?

Ronde 17/63. Zowat iedereen die nog niet gestopt is, is begonnen op de mediums.

Deze mensen vooraan willen logischerwijs zo lang mogelijk rekken nu zo ongeveer de helft is overgestapt op de hards.

De mediums moeten het minstens 24 ronden kunnen volhouden, zo bewees Norris in de vrije training, maar hoeveel leven zit er nog in?

Een tweestopper op het circuit waar een safetycar-fase relatief aannemelijk is dan? Het is en blijft een gok, maar wel één die flink kan uitbetalen.

McLaren kiest voor de éénstopper, net als Max Verstappen. De Nederlander valt dan terug naar P3, maar kan vervolgens terrein winnen door zo een acht seconden naar doorgereden Hamilton dicht te kunnen rijden voor P2. Lang heeft hij echter niet nodig om dat gat te dichten. Hamilton maakt een uitstapje en besluit dan toch om ook te wisselen naar de hards.

Even later rijdt Verstappen weer aan de leiding. Bijna iedereen, behalve Magnussen, Perez en Stroll, is dan gewisseld naar de harde band.

Sergio Perez, gestart vanaf P11, gaat in de 38e ronde eindelijk naar binnen. Hij valt terug naar... P11. Niets gewonnen en niets verloren dus, maar in deze auto verre naar verwachting.

Norris is na zijn pitstop teruggekomen naar P2, maar krijgt te maken met een opmars van Charles Leclerc. Voorlopig kan de Monegask echter niet met de DRS eraan voorbij.

Slotdeel

Tien rondes te gaan en 4,5 seconden scheidt Verstappen en Norris. Het gat groeide eerst, maar begon daarna te krimpen. Norris krijgt van zijn team te horen dat Verstappen klaagt over zijn banden en zegt nog harden zijn best te doen.

Om het nog lastiger te maken: Verstappen dreigt een tijdstraf van vijf seconden te krijgen door overtreden van track limits.

Het gat wordt in een rap tempo nog kleiner. 2,4 sec en een getergde Verstappen tussen Norris en zijn tweede Grand Prix-zege...

Met nog een vijf ronden te gaan maakt Norris een kleine fout. Verstappen zet dan nogmaals aan en houdt de gap stabiel op 1,5 sec.

En Norris weet dat gat te verkleinen naar 1.1 seconde met nog anderhalve ronde te gaan...

Laatste ronde en een seconde tussen het duo. Maar Verstappen trekt aan het langste eind en wint de Grand Prix van Emilia-Romagna, met 0,8s marge.

P2 voor Norris en een derde plek voor Norris.

(Volledige uitslag volgt spoedig).

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk