Samenvatting VT1 F1 GP Spanje 2023: Verstappen herinnert Perez waarom hij kampioen is, De Vries start sterk

Samenvatting VT1 F1 GP Spanje 2023: Verstappen herinnert Perez waarom hij kampioen is, De Vries start sterk

door Michael Janiec

De eerste vrije training van de Grand Prix van Spanje op Circuit de Barcelona-Catalunya stond in het teken van updates uitrollen. Het nieuwe updatepakket van Red Bull Racing oogt daarbij meer dan behoorlijk: Max Verstappen sloot de sessie af met de snelste tijd, inclusief een gezonde voorsprong van zeven tiende. Lees hieronder de samenvatting van VT1 van de GP van Spanje.

Samenvatting VT1 F1 Grand Prix Spanje 2023: testen en traditie in Barcelona

De terugkeer in Barcelona betekent meerdere dingen voor de F1. Velen denken aan Fernando Alonso. De Spaanse F1-coureur rijdt als eerste naar buiten in VT1. De publieksfavoriet kan op flink gejuich rekenen. Op de onderstaande beelden van het twitter-kanaal van F1 s dat dus niet anders:

Circuit de Barcelona-Catalunya staat er ook om bekend dat het zich uitstekend leent voor het testen van nieuwe updates. Het is een allround circuit met een gebalanceerde mix van langzame en snelle bochten. Als je hier goed gaat, dan ga je op meeste circuits goed, zogezegd. En hoewel de wintertests afgelopen winter niet plaatsvonden daar, blijft Barcelona het eerste concrete referentiepunt voor het ontwikkelingspad van de rest van het seizoen.

De eerste vrije training komt log op gang. De ongemarkeerde testband van Pirelli is wederom een onderdeel van het af te werken programma. Deze 'blinde' prototype-banden dienen voor het verzamelen van gegevens voor Pirelli en niet zozeer voor de teams zelf. Het is dan ook gissen naar de hardheid en de hoeveelheid grip die deze band kan genereren.

Na tien minuten is dat uitgerekend wel de snelste band. Max Verstappen heeft met een 1:16.583s bijna een seconde speling op de eerstvolgende. Teamgenoot Sergio Perez zet nogmaals aan en weet te verbeteren: 1:16.420s (medium band). Verstappen, ook alweer toe aan een setje mediums, antwoordt direct met 1:15.945s.

Allemaal voor de bühne, zou je zeggen. Maar die psychologische speldenprikken herinneren Perez er telkens aan wat de daadwerkelijke rangorde is binnen het team. Iedere keer als de Mexicaanse coureur ergens wat snelheid weet te vinden, ziet hij hoe Verstappen structureel meer vindt. Tekenend.

Baanevolutie en rangorde

Ongetwijfeld net zo tekenend als de manier waarop Red Bull Racing, ogenschijnlijk in een andere klasse, door het testprogramma heen werkt. In het bijzonder: hoe snel die rondetijden dan komen en hoe weinig daar de rest op weet te antwoorden. Het oogt bovenal zo zelfverzekerd hoe het grootste updatepakket van dit jaar in Barcelona uitgerold wordt.

Na 30 minuten valt op dat de Alpines ook dit weekend mogelijk meer van voren kunnen vechten. Na de P3 van Esteban Ocon in Monaco lijkt ook nu dat het Franse team snel aan verbeteringen komt. Met een P3 en P4 zijn de eerste signalen bemoedigend. Signalen die juist bij Mercedes volledig ontbreken: P18 en P19.

Maar goed, het is nog vroeg. En bovenal rust de vraag wat ieder team over een geheel weekend nog weet te vinden. Zoals Toto Wolff al eerder liet doorschemeren: het team waakt over voorbarig optimisme. Echter, geeft het een indruk van (zelf)vertrouwen in deze formatieve fase van het weekend...? Of is het toch het Pirelli-testprogramma waar deze test zogenaamd aan geofferd wordt? Mogelijk daarover later meer.

Terwijl velen aan verbeteringen toe zijn op de softs, zo ook de Red Bull-coureurs, met Verstappen als dé benchmark met 1:14.606s, staan Aston Martin en Mercedes binnen. Intussen verrast Nyck de Vries weer eens positief: de AlphaTauri-coureur klimt naar P3 (+0.898s) en split daarmee Red Bull en Ferrari. Ocon weet dat te matchen, terwijl Gasly een tiende langzamer is. Het ritme zit er goed in bij Nyck die een hele kleine verbetering maakt in de daaropvolgende ronde.

Terwijl de laatste minuten van VT1 ingaan is te zien hoe donkere wolken hangen boven het circuit. Toch nog regen dit weekend? De kans zou zijn toegenomen, met name op de zondag.

De sessie eindigt met Verstappen bovenaan en daarachter op zeven tiende Perez. Op P3 vinden wij Ocon en daarachter, jawel, Nyck de Vries.

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk