Stelling: ‘Formule 1 en Monaco Grand Prix zijn onafscheidelijk’

Stelling: ‘Formule 1 en Monaco Grand Prix zijn onafscheidelijk’

door Michael Janiec

De GP van Monaco lonkt aan de horizon. Inclusief de discussie of F1 daar eigenlijk nog iets te zoeken heeft. Want waar de purist zich allicht neerlegt bij de hoge kans op een optocht, is het entertainment steeds meer het credo van de sport aan het worden. Maar waar kijken we eigenlijk naar op de zondag in Monaco? Hoe denken jullie er echt over? Tijd voor een stelling: ‘de GP van Monaco en F1 zijn onafscheidelijk.’

‘Formule 1 en Monaco Grand Prix zijn onafscheidelijk’

Voor

Traditie. Geschiedenis. Nalatenschap… In vele opzichten nog zo trouw aan ‘toen’ in een wereld die alsmaar sneller lijkt te veranderen. Sommige dingen moet je niet veranderen. Dat stukje waar je aan kunt vastklampen roept nog zoveel herinneringen op. Herinneringen aan wat het ooit voor velen begon als kijker.

Monaco een optocht? Dan nog. Als geoefende kijker weet je wat je kunt verwachten. Juist dat er een Grand Prix gehouden kan worden op zo een locatie, maakt tegelijkertijd veel goed qua vermaak. Het doet niets af aan de ongelooflijke prestaties namelijk.

Tegenover de processie staat evengoed het onvoorspelbare karakter van dit bijzondere straatcircuit waar één fout de hoofdprijs kan kosten. De zaterdag is steevast een thriller met de kwalificatie door de kronkelige straten van het prinsendom.

En dan nog de kans op regen. Zelfs na al die decennia nog steeds moeilijk te voorspellen blijkbaar. Nee, van mij mag de GP van Monaco nog lang op de kalender blijven!

Tegen

De F1-auto’s worden alsmaar groter en zwaarder… de paddock puilt uit door alle motorhomes. En de inboedel van het hele circus, lees: óók F2 en F3 past niet eens. Hoe lang gaat dat zo door?

Het is, hoe dan ook, duidelijk dat de Formule 1 deze racelocatie voorbij gegroeid is. Het ziet er raar uit en voelt onnatuurlijk.

Hoe graag je ook trouw wil blijven aan het circuit dat al Grands Prix hostte, voordat de F1 een wereldkampioenschap werd: het past steeds minder binnen de moderne Formule 1.

Niet om te zeggen dat traditie moet plaatsmaken voor het nieuwe. Maar er zijn vele andere (ook traditionele) circuits die evengoed een plek op de kalender verdienen. Monaco zou dan kunnen blijven, maar rouleren met andere Europese circuits.

Formule 1 en Monaco Grand Prix zijn onafscheidelijk’

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk