Wie is de langzaamste Formule 1-coureur ooit?

Wie is de langzaamste Formule 1-coureur ooit?

door Cas Zeeman

De Formule 1 is een sport die draait om ultieme snelheid en behendigheid. In de kwalificatie gaat het om de snelste tijd, de pitcrew dient een zo snel mogelijke pitstop neer te zetten en de beste coureur is vaak ook de snelste, mits de auto dat toelaat. Omdat snelheid een bepalende factor, is waar veel over geschreven wordt, gaan wij eens de andere kant belichten. Wie is de langzaamste F1-coureur ooit?

Jean-Denis Délétraz

Op deze vraag is eigenlijk maar één antwoord mogelijk: Jean-Denis Délétraz. Hij staat officieel in de boeken als de traagste F1-coureur ooit.

Délétraz was een typische 'pay-driver'. Hij had een stinkend rijke vader en een enorm team van sponsoren achter zich, alvorens hij in 1994 zijn F1-debuut zou maken voor het team van Larrousse. Het bleek een groot fiasco.

Larrousse

Hoewel Larrousse op dat moment al één van de slechtere teams was, begon Délétraz goed. Hij eindigde in de Australische kwalificatie als 25e, tot dan toe niet eens laatste. Maar in de race werd pas echt duidelijk dat hij het niveau niet aankon.

Hij werd na tien (!) ronden al op een ronde achterstand gezet door de voorhoede bestaand uit Michael Schumacher en Damon Hill. Hij reed dus maar liefst tien seconden langzamer dan de kopgroep. In ronde 57 viel hij uit. Op dat moment was hij al tien keer ingehaald door de nummer 1.

Tweede kans bij Pacific

Ongeveer een jaar later mocht Délétraz het nog eens proberen in de Formule 1. Hij kreeg een stoeltje bij het noodlijdende Pacific tijdens de GP van Portugal, dat de sponsorinkomsten rondom Délétraz goed kon gebruiken. Ook bij Pacific maakte Délétraz zijn ietwat lachwekkende reputatie meer dan waar.

Tijdens de vrije training sloeg Délétraz' motor af in een hairpin, puur omdat hij te langzaam reed. Hij kwalificeerde zich met een tijd van 1.32.769, meer dan twaalf seconden langzamer, dan pole-sitter David Coulthard.

In de race ging het niet veel beter. Na drie ronden had Délétraz al 40 seconden achterstand, om na zeven rondes al ingehaald te worden door Coulthard. Na nog eens zeven ronden, stopte Délétraz. Hij gaf als reden 'kramp in zijn arm'.

De GP op de Nürburgring was Délétraz' beste GP-weekend uit zijn carrière, maar tevens zijn laatste. Hij kwalificeerde zich op 'slechts' negen seconden van pole-position, en finishte in de race op 'slechts' zeven ronden van de winnaar. Echter liep Délétraz achter met zijn sponsorbetalingen aan het team van Pacific, waardoor hij werd weggestuurd. Het betekende de laatste race van Jean-Denis Délétraz in de Formule 1.

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk