Formule 1 GP: Abu Dhabi 24-26 november 2023

Formule 1 GP: Abu Dhabi 24-26 november 2023

door Redactie

Waarom Yas Marina Circuit een uniek en aantrekkelijk race-circuit is

Sinds 2009, toen Yas Marina Circuit officieel opende, is de Abu Dhabi Grand Prix de afsluiter van het Formule 1-seizoen. Het circuit is ook vanwege die reden vaak de locatie voor een zinderende seizoensfinale in het wereldkampioenschap.

Bijzonderheden rondom de Abu Dhabi Grand Prix

Het circuit draagt de naam van het kunstmatige eiland waarop het gebouwd is, de Yas Marina. De regering van het land waar de Abu Dhabi GP plaatsvindt, de Verenigde Arabische Emiraten om precies te zijn, heeft een ware toeristische trekpleister gecreëerd rondom de racebaan. Zeven hotels, een indoor Ferrari-themapark, een strand, evenals een club, een winkelcentrum en een golfbaan. Er is dus van alles te doen tijdens een bezoek.

Wat nog meer de GP van Abu Dhabi typeert

Ook dit circuit-design is een hersenspinsel van de bekende circuitontwerper Hermann Tilke. Het Yas Marina Circuit wordt gekenmerkt door een lang recht stuk van 1,2 kilometer tussen bocht 5 en 6. De bochten zijn relatief lang, met grote stroken asfalt rondom de baan. De kerbstones zoveel mogelijk aan de binnenkant knuffelen en vroeg uitaccelereren is cruciaal voor goede rondetijden op Yas Marina Circuit.

Het circuit is bij de opening met gemengde gevoelens ontvangen door de F1-coureurs. Sommige genoten oprecht van de destijds kersverse locatie van de Abu Dhabi GP, terwijl anderen juist klaagden. Nico Rosberg, die in 2016 wereldkampioen werd met Mercedes, noemde het gehele circuit verfrissend - ‘elke bocht uniek’. Giancarlo Fisichella vond juist de exit van de pits, die uit een tunnel onderdoor het circuit bestaat, te complex en ook gevaarlijk.

Vooraf aan de Abu Dhabi GP van 2021 werden enkele aanpassingen gedaan om de actie en het inhalen op het circuit te bevorderen. De sectie van bochten 4, 5, en 6 (genummerd volgens oude ontwerp) werd aanpakt. Daarvoor in de plaats kwam één minder acute haarspeldbocht. Ook het gedeelte van bochten 11-14 is versimpeld in een enkele bocht voorzien van een verkanting. Tenslotte ook de bochten 18-20: verbreedt, om de snelheid te verhogen.

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk