F1-circuit guide: Bahrein Grand Prix crash-course

F1-circuit guide: Bahrein Grand Prix crash-course

door Ayla Huiberts

De Formule 1-teams zijn druk bezig met het testen van hun nieuwe wagens in Bahrein. Dit is ook waar de seizoensopener van 2024 zal plaatsvinden. Ter ere van de eerste race van het jaar nemen we kijkje naar het circuit; wat typeert de Bahrain International Circuit en wat kunnen we verwachten?

Geschiedenis

In 2004 werd de eerste Formule 1-race gereden op het ‘Bahrain International Circuit’. De baan werd ontwerpen door de Duitser, Hermann Tilke. Het duurde in totaal achttien maanden om de racebaan in Sakhir te voltooien.

De GP van Bahrein was het eerste circuit in het Midden-Oosten dat een Formule 1-race hostte en het is één van de meest bekeken raceweekenden van de sport.

Het circuit heeft meerdere varianten, maar de meeste fans kennen het ‘Grand Prix Circuit’ dat werd gebruikt in 2004-2009 en vanaf 2012. In 2020 werd de Grand Prix van Sakhir ook gereden op de variatie 'Outer Circuit'. Het is trouwens de race waarin Sergio Perez zijn overstap naar Red Bull zeker stelde door te winnen.

Memorabele momenten van de afgelopen jaren 

2020: Romain Grosjean raakt betrokken bij een heftig ongeluk. De Haas-auto komt in brand te staan, maar de coureur overleeft de crash, mede door de halo. Het duurt zo een twintig seconden voordat hij zich uit de gehavende bolide, die in een vuurbal is veranderd, weet te bevrijden. Grosjean staat sindsdien bekend als ‘The man that walked out of fire’.

2021: Al tijdens de eerste race van het seizoen begon het duel tussen Lewis Hamilton en Max Verstappen. Verstappen behaalde polepositie na de kwalificatie, maar Hamilton pakte uiteindelijk de winst en de Nederlander eindigt op P2.

2022: Verstappen en Leclerc gaan in 2022 de strijd tegen elkaar aan in Bahrein. Uiteindelijk lukt het Red Bull niet om de finish te behalen en Ferrari eindigt op P1 en P2.

Het circuit

Aantal bochten 15
Lengte 5,412 kilometer
Raceafstand 308,238 kilometer
Aantal rondes 57
DRS zones 3
Snelste ronde 1:31.447 door Pedro de la Rosa (McLaren, 2005)

Raceweekend planning

Normaal gesproken vinden de races plaats op de zondagen, maar vanwege de start van de Ramadan, is de eerste race dit jaar op een zaterdag.

Hieronder de uitzendtijden van alle sessies in het openingsweekend.

Donderdag 29 februari

12:30 uur
Vrije training 1

16:00 uur
Vrije training 2

Vrijdag 1 maart

13:30 uur
Vrije training 3

17:00 uur
Kwalificatie

Zaterdag 2 maart

16:00 uur Race

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk