Wat is het verschil tussen Formule 1 en 2?

Wat is het verschil tussen Formule 1 en 2?

door Ayla Huiberts

De droom van bijna iedere jongere coureur in karting is om te racen in de Formule 1. Voor een select, klein aantal is daarna een overstap naar de éénzitters weggelegd. De weg is dan nog altijd lang en wie in de koningsklasse terecht wil komen, zal zich uiteindelijk in de opstapklasse Formule 2 moeten bewijzen. Maar hoe groot is de drempel dan naar het hoogste niveau en hoe verschillen F2 en F1 voornamelijk van elkaar?

Om maar te beginnen met die illustere stip aan de horizon: wat maakt F1 als streven zo bijzonder? De Formule 1 wordt ook wel de ‘pinnacle of motorsport’ genoemd, oftewel het toppunt van autosport. De sport is geliefd bij miljoenen fans wereldwijd. 20 getalenteerde coureurs racen in de snelste auto’s, gebouwd door de beste engineers.

Sinds piepjonge leeftijd dat ze hun helden als gladiatoren aanbidden... voor deze jonge coureurs is het dan ook een immense droom en streven om te mogen racen in de koningsklasse.

Snelheid

Formule 1 staat bekend om zijn snelheid. In 2016 reed Valtteri Bottas met 378 kilometer per uur over het circuit van Baku, maar gemiddeld racen de coureurs met een lagere snelheid.

In de Formule 2 rijden de coureurs minder snel. De bolides hebben beduidend minder vermogen en kunnen daardoor minder snel optrekken. F1-wagens hebben ongeveer 1.000 PK, terwijl F2-auto’s ‘maar’ een vermogen hebben van 620 PK. De topsnelheid van een F2-auto is ongeveer 335 km/h.

Auto's

In tegenstelling tot F1 zijn alle auto’s van F2 gelijk aan elkaar. Het gaat om hetzelfde chassis, motor en noem maar op: standaardonderdelen. Het gaat in deze raceklasse echt om de coureurs en hoe zij presteren.

In de koningsklasse werkt elk team aan een eigen auto en kan iedereen zijn eigen techniek toepassen, mits dat binnen de reglementen past.

Wel is er sinds 2021 een budgetcap toegepast, zodat het kampioenschap meer competitief wordt.

Gewicht

Formule 1 wagens, inclusief de coureur, wegen ongeveer 798 kilogram.

Formule 2 wagens, inclusief de coureur, wegen ongeveer 755 kilogram.

Raceweekenden

De raceweekenden verschillen ook tussen de twee klassen. De Formule 2-coureurs hebben iedere vrijdag een vrije training van 45 minuten. Later die dag is er een kwalificatie die een halfuur duurt. Op zaterdag en zondag vindt er een race plaats. De eerste race is 170 kilometer lang en het is verplicht om een pitstop te maken. De tweede race wordt ook wel een Sprint Race genoemd. Coureurs rijden dan een afstand van 120 kilometer.

Het weekendformat van de Formule 1 ziet er als volgt uit: op de vrijdag zijn er twee vrije trainingen, die ieder een uur duren. Op zaterdag vindt de derde vrije training plaats en later die dag mogen de coureurs zich kwalificeren voor de race. De kwalificatie is opgedeeld in drie fases. Op zondag vindt de hoofdrace plaats.

Inmiddels maakt de F1 ook een zestal weekenden per seizoen gebruik van het 'sprint-weekend' format. Er wordt dan eenmalig een training gehouden op de vrijdag, gevolgd door de kwalificatie voor de sprintrace. Op zaterdag werken de coureurs de sprintrace af en de kwalificatie voor de race van zonddag.

Puntensysteem

Het puntensysteem van de 'hoofd' race is voor beide raceklassen hetzelfde. Coureurs die eindigen op de eerste tot en met de tiende plek, scoren punten. Voor allebei de klassen gelden dezelfde aantal punten.

De uitgedeelde punten voor sprintraces zien er anders uit.

Formule 1:

· De coureur met de snelste ronde verdient een extra punt, mits deze persoon is geëindigd in de top tien.

· Na de sprintrace wint de winnaar acht punten. Elke positie daarachter krijgt één punt minder toegekend. Plekken negen tot en met 20 verdienen geen punten.

Formule 2:

· Coureurs die in de top tien eindigen, tijdens een hoofd- of sprintrace, worden beloond met een punt wanneer zij de snelste ronde hebben gereden.

· De coureur die op vrijdag polepositie pakt tijdens de kwalificatie ontvangt twee punten extra.

· Sprintwinnaars winnen tien punten, de tweede plaats verdient acht punten en de derde plaats krijgt zes punten. De posities daarna krijgen één punt minder. Eindig je als F2-coureur op plek negen of lager? Dan krijg je geen punten toegewezen.

Schematische verschillen tussen Formule 2 en 1

Klasse Formule 1 Formule 2
Topsnelheid 370+ km/h 335 km/h
Minumumgewicht 798 kilogram 755 kilogram
Motor 1.6 liter V6 3.4 liter V6
Vermogen 1.000pk 620pk
Auto grootte 5,63m x 2m x 0,95m 5,22m x 1,9m x 1,09m
Races per weekend 1 (2 tijdens sprintweekenden) 2 (1 sprint, 1 hoofdrace)
Raceafstand 305 kilometer Sprint: 120 kilometer             Hoofdrace: 170 kilometer
Teams 10 11
Coureurs 20 22

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk