Japans WK-weekend van Max Verstappen in getallen

door Michael Janiec

Max Verstappen werd in Japan tot verbazing van velen - inclusief zichzelf - tot tweevoudig wereldkampioen Formule 1 uitgeroepen. De Red Bull Racing-coureur won de titel in stijl door 27 seconden los te rijden van Charles Leclerc van Ferrari. Ondanks de verwarring, een wereldprestatie. Tijd voor een terugblik op een aantal statistieken uit het Japans WK-weekend van de wereldkampioen.

In de voetsporen van grootheden

Met het zeker stellen van de tweede wereldtitel in Japan, staat Max Verstappen op gelijke hoogte met Fernando Alonso. De Spanjaard won ook 32 Grands Prix en twee wereldkampioenschappen in F1. Verstappen staat op een gedeelde vijfde plek nu met Alonso in totale aantal overwinningen.

Verstappen passeert Alonso wel in opzicht van allerjongste dubbele wereldkampioen. Verstappen slaagde om zijn tweede titel op een rij te winnen met de leeftijd van 25 jaar en 10 dagen. Alonso had de leeftijd van 25 jaar en 85 dagen toen hij zijn tweede wereldtitel achtereen won. Enkel Sebastian Vettel werd ‘back to back’ dubbel wereldkampioen op een jongere leeftijd: 24 jaar en 98 dagen.

Verstappen’s dominantie in 2022

Met het winnen van de Japanse GP heeft de regerend wereldkampioen 66,6 procent van de races gewonnen in 2022. Dat is voorlopig het hoogste percentage sinds dat Vettel in 2013 het jaar afsloot met een winpercentage van 68,42 procent.

In het geval dat Verstappen de resterende Grands Prix wint dit F1-seizoen, dan kan hij 72,72 procent behalen. Dat zou betekenen dat hij enkel Alberto Ascari voor zich moet dulden met een percentage van 75% overwinningen in één seizoen (1952!). Michael Schumacher, de tweede coureur met het hoogste winpercentage, won in 2004 72,2 procent van de races.

Verstappen reed in dit seizoen al 458 rondes aan de leiding. In theorie kan hij nog de magische ‘700’ passeren met 256 te rijden ronden in de laatste vier races. Tot heden is de 700 passeren enkel Vettel gelukt. De viervoudig wereldkampioen reed in 2011 739 rondes aan de leiding.

De coureur met het grootste aantal rondes aan de leiding is overigens Lewis Hamilton: 5,423 rondes reed de zevenvoudig wereldkampioen aan kop.

GP Japan 2022 langzaamste Formule 1 race in geschiedenis

Tot slot: Deze Japanse GP is de langzaamste race ooit in de Formule 1. Verstappen won na drie uur, één minuut en 44.004 seconden, met een gemiddelde snelheid van 53,583 kilometer per uur over een totale afstand van 28 ronden.

Verreweg langzamer dan het oude record: bij de Canadese GP van 2011 won Jenson Button, de Brit legde de eveneens een door regen geplaagde race af met gemiddeld 74,864 km/u en won.