Alfa Romeo

Alfa Romeo

door Redactie

F1-team Alfa Romeo

Hoewel het automerk Alfa Romeo van Italiaanse komaf is, rijdt het Formule 1 team van Alfa Romeo sinds 2019 onder de Zwitserse vlag. Alfa Romeo was onderdeel van het inaugurele F1-seizoen in 1950, waarin coureur Nino Farina won. Een jaar later wist hun tweede coureur Juan Manuel Fangio ook de rijderstitel te veroveren. Dit waren tevens de eerste en laatste kampioenschappen voor het team.

Alfa Romeo als motorleverancier

In 1953 trok Alfa Romeo zich terug uit de Formule 1. In 1961 keerden ze terug, ditmaal als motorleverancier. Zij leverden vooral motoren aan kleinere teams, waardoor echt goede resultaten uitbleven. De Alfa-motor stond bekend als allesbehalve zuinig, groot en lomp. Toen Alfa Romeo in 1976 een overeenkomst sloot met team Brabham om motoren te leveren, kwam Brabham's vaste ontwerper David Murray gelijk met een nieuw ontwerp om een auto te maken met een gepast, licht en aerodynamisch chassis om zo de grote Alfa-motor te compenseren.

Toen in 1979 de grondeffectauto's in opkomst kwamen, werden de lage en brede Alfa-motoren tenietgedaan. Daarop beval Murray Alfa Romeo een smallere versie van de motor te maken. Dat lukte de Italianen in drie maanden, echter bleef de motor allesbehalve zuinig en de auto onbetrouwbaar.

Tweede periode als constructeur

In 1979 kreeg Alfa Romeo toestemming van Autodelta - de sportieve afdeling van Alfa Romeo - om weer een eigen Formule 1-auto te ontwerpen. Hierdoor werd het contract met Brabham verscheurd.

Ondanks flinke financiële steun van sigarettenmerk Marlboro kwam het team maar niet van de grond. In de zesjarige periode waarin het team wederom actief was in de koningsklasse werden slechts twee pole-positions gehaald, en nul overwinningen.

Maar het valt ook niet te ontkennen dat Alfa Romeo in deze periode veel pech heeft gehad. In 1980 lag coureur Bruno Giacomelli lange tijd aan kop tijdens de GP in de Verenigde Staten. Echter moest hij met een technisch probleem de wedstrijd staken. En in 1982, ook tijdens de Amerikaanse GP, verdween tweede coureur Andrea de Cesaris vroeg uit de race vanwege een ongeval. Hij startte vanaf pole-position.

Het team behaalde in totaal vijf podiumplaatsen en één keer de snelste rondetijd. Deze zes jaar werden echter overschaduwd door het overlijden van coureur Patrick Depailler tijdens een test op de Hockenheimring in 1980. Het beste seizoen van Alfa Romeo was in 1983, waarin zij als zesde eindigden in het constructeurskampioenschap.

De Alfa-wagen was gewoon uiterst onbetrouwbaar. In 1985 werd er geen enkel punt gescoord. Hierna werd het team overgenomen door Fiat, wat voor Alfa Romeo het einde van de tweede periode als constructeurs betekende.

2018: Sauber

In november 2017 werd bekendgemaakt dat Alfa Romeo vanaf 2018 een samenwerkingsverband aanging met het team van Sauber, onder de naam Alfa Romeo Sauber F1 team. Vanaf 2019 opereert het team onder de naam Alfa Romeo Racing.

Vanaf deze periode wist Alfa Romeo geen punt te pakken. Wel werd in 2021 oud-Mercedes coureur Valtteri Bottas aangesteld als vervanging van de afzwaaiende Finse legende Kimi Räikkönen.

Voor het eerst actief: 1950
Volledige naam: Alfa Romeo F1 Team Orlen

Gewonnen constructeurskampioenschappen: 0
Gewonnen kampioenschappen met coureurs: 2
Teambaas: Frédéric Vasseur
Technisch Directeur: Jan Monchaux

Coureurs: Valtteri Bottas, Zhou Guanyu
Test- en reservecoureurs: Robert Kubica, Antonio Giovinazzi, Callum Illott

Hoofdvestiging: Hinwil, Zwitserland

Chassis: C42
Motor: Ferrari 066/7

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk