AlphaTauri

AlphaTauri

door Redactie

F1-team AlphaTauri

Het Formule 1-team van AlphaTauri, voorheen bekend als Scuderia Toro Rosso, is het Italiaanse satellietteam van Red Bull Racing. In 2020 veranderde het team van naam. AlphaTauri is een kledingmerk van Red Bull Racing dat via deze weg wereldwijd onder de aandacht wordt gebracht.

Hoewel AlphaTauri eerder diende als een opleidingsteam voor het hoofdteam van Red Bull, is AlphaTauri tegenwoordig vooral het zusterteam.

De bijzondere en zeldzame relatie tussen Red Bull Racing en AlphaTauri

Red Bull heeft als één van de weinige partijen in Formule 1 nog de volledige zeggenschap over een eigen tweede team. De spraakmakende relatie blijft een doorn in het oog van concurrenten. Red Bull zou namelijk via deze weg kunnen profiteren, omdat er onderling data uitgewisseld zou kunnen worden. In de praktijk zou AlphaTauri als het ware een proefkonijn zijn voor ontwikkelingen die Red Bull vervolgens inzet op de eigen auto. In hoeverre dat werkelijk gebeurt, is discutabel. Ongetwijfeld zit de FIA als de bewaker van sportiviteit in de koningsklasse.

De successen in F1 van Scuderia Toro Rosso en AlphaTauri

Het zusterteam van Red Bull stond vroeger beter bekend als Minardi en werd in 2006 overgenomen. Scuderia Toro Rosso stond overigens nooit bekend als een hoogvlieger, mede omdat Red Bull de formatie als een kweekvijver voor junioren gebruikte. Het allerbeste resultaat werd behaald met Sebastian Vettel in 2008. De Duitser won toen de Grand Prix van Italië op Monza nadat hij vanaf pole position op een nat circuit naar de overwinning reed.

Het resultaat werd in 2020 geëvenaard met Pierre Gasly achter het stuur. De Fransman won eveneens de Italiaanse GP en werd de eerste Franse Grand Prix-winnaar sinds dat Olivier Panis in 1996 de GP van Monaco won. Het was de eerste podiumplek en de eerste overwinning voor het team dat als AlphaTauri bekendstaat tegenwoordig.

De meest succesvolle (productieve) coureur namens Scuderia Toro Rosso / AlphaTauri blijft Max Verstappen. De Nederlander wist in 2015 en 2016 62 punten te scoren uit 23 races namens het team.

Actief sinds: 2020
Volledige naam: Scuderia AlphaTauri

Gewonnen constructeurskampioenschappen: 0
Gewonnen kampioenschappen met coureurs: 0

Adviseur: Helmut Marko
Teambaas: Franz Tost
Technisch Directeur: Jody Egginton
Oprichter: Dietrich Mateschitz

Coureurs: Daniel Ricciardo, Yuki Tsunoda
Test- en reservecoureurs: Liam Lawson

Hoofdvestiging: Faenza, Italië

Chassis: AT04
Motor: Red Bull RBPTH002

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk