Aston Martin

Aston Martin

door Redactie

F1-team Aston Martin

Het team van Aston Martin racet onder de Britse vlag en ging voorheen door als team Racing Point, dat op haar beurt weer voortkwam uit Sahara Force India Formula 1 team. Dat team reed van 2008 tot 2018 in de Formule 1, tot het in 2018 onder curatele werd gesteld.

Aston Martin al eerder actief in de F1

Aston Martin was al eerder actief in de F1. In 1959 en 1960 namen zij als constructeur deel aan de Formule 1.

Het team van Aston Martin heeft veel voorgangers. Hiervoor racete het onder de naam Racing Point, dat is voortgekomen uit Sahara Force India Formula 1 team, op hun beurt weer voortgekomen uit Spyker F1 team, Midland en Jordan, wat in 1980 startte met Formule 1 rijden.

In 2008 begon Sahara Force India Formula 1 team goed vorm te krijgen. Het team was in 2007 overgenomen door de Nederlanders Michiel- en Jan Mol, en de Indiase zakenman Vijay Mallya. Op dat moment werd de naam veranderd van Spyker F1 team naar Sahara Force India Formula 1 team, kort gezegd Force India.

Financiële problemen

Vanaf het begin bestond Force India uit financiële problemen. Vanaf het moment van de naamswijziging in 2008 stegen de kosten met maar liefst 74,4% tot $ 91,3 miljoen, de grootste stijging in de geschiedenis.

2009 werd geëindigd met het grootste nettoverlies ooit van $ 52,9 miljoen. De financiële problemen kwamen voort uit de financiële problemen van de eigenaren, Vijay Mallya en Subrata Roy, die door Groot-Britannië werden verdacht van witwassen en dreigden uitgezet te worden naar hun thuisland India.

Op 28 juli 2018 werd het team onder curatele gesteld, nadat nota bene hun eigen coureur Sergio Pérez een rechtszaak had aangespannen. Het doel hiervan was om een plan te bedenken zodat de renstal actief kon blijven in de Formule 1.

En dat lukte. Op 7 augustus werd het team overgenomen door een consortium van zakenlieden onder de naam 'Racing Point UK Limited'. Het consortium stond onder leiding van de Canadese zakenman Lawrence Stroll. Inderdaad, de vader van. Het betekende de geboorte van 'Racing Point Force India F1 Team'. Dat team nam de plaats in van het Sahara Force India Formula 1 team, echter mochten zij de behaalde punten van dat team niet behouden. Vanaf 2019 ging het team door het leven onder de naam "Racing Point F1 Team". Vanaf 2021 ging het team vanwege sponsorredenen verder als Aston Martin.

Recente successen van Aston Martin

Aston Martin is een typisch middenmoot-team. Vanaf de overname van Stroll in 2018 heeft het team slechts één Grand Prix-overwinning geboekt. Dat was tijdens de GP van Bahrein in 2020, toen Sergio Pérez eerste werd en tweede coureur Lance Stroll derde. De race toentertijd was zeer tumultueus, door het uitvallen van Leclerc en Verstappen door een ongeval in de eerste ronde. Pérez nam in de 64e ronde de leiding over van ingevallen Mercedes-coureur George Russell, nadat hij terugviel door een pitstopfout en een lekke band.

Ander opvallend nieuws was het aantrekken van meervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel, die de naar Red Bull vertrokken Pérez verving.

Voor het eerst actief: 1959
Volledige naam: Aston Martin Aramco Cognizant F1 Team

Gewonnen constructeurskampioenschappen: 0
Gewonnen kampioenschappen met coureurs: 0

Voorzitter: Lawrence Stroll
Teambaas: Mike Krack
CTO: Andrew Green
Technisch Directeur: Dan Fallows

Coureurs: Sebastian Vettel, Lance Stroll
Test- en reservecoureurs: Nico Hulkenberg

Hoofdvestiging: Silverstone, England

Chassis: AMR22
Motor: Mercedes F1 M13 E Performance

0 reacties

Dit vind je misschien ook leuk